bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Vegan zeleni hlepčići sa kiseljakom i nanom

Vegan zeleni hlepčići sa kiseljakom i nanom

Vegan zeleni hlepčići sa kiseljakom i nanom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 7
13/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno40 min.
Porcije6
"Apetitni zeleni vegan hlepčići, koj će nestati iz tanjira pre nego što osetite to"

Potrebni sastojci

  • kiseljak - 1 veza (oko 20 listova - srednje veličine)
  • nana - 8 - 10 velikih strukova, sveža
  • kukuruzno brašno - ½ šolje
  • tipsko brašno - ½ šolje
  • integralno brašno - 1 šolja
  • pšenično brašno - za posipanje
  • soda za hleb - 1 i ½ šolja
  • jabukovo sirće - 1 i ½ šolja
  • himalajska so - 1 i ½ šolja
  • biber - ½ kašičice, ravna, mlevena
  • smeđi šećer - 1 ravna kašičica
  • bosiljak - 1 ravna kašičica, suva i izmrvljena
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 supena kašika + za premazivanje
  • susam - 1 supena kašika, puna
  • seme suncokreta - 3 supene kašike, pune
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i isečemo sveže ubrane listove kiseljaka i sveže strukove nane - bez drške. Sipamo ih u nutribulit i prelivamo sa pola šolje vode.

Meljemo i dodajemo još pola šolje vode. Meljemo dok ne dobijemo homogenu smuti konzistenciju, finu - bez krupnih zelenih delova.

Sipamo zeleni sok u duboku posudu, odgovarjauću za mešnju. Dodajemo kašičicu i po sode za hleb zajedno sa supenom kašikom i po jabukovog sirćeta.

Začinimo začinima: 1 i ½ kašičice himalajske soli, pola ravne kašičice mlevenog bibera, 1 ravnu kašičicu braon šećera od šećerne trske u kristalima i 1 ravnu kašičicu suvog i izmrvljenog bosiljka.

Dodajemo 1 punu supenu kašiku susama, 3 supene kašike sirovog semena suncokreta (opranog i po želji prethodno potopljenog) i 1 supenu kašiku nerafinisanog suncokretovog ulja, hladno presovanog.

Promešamo žicom, dodajemo 3 vrste brašna (po želji prethodno procejane) - ½ šolje kukuruznog brašna, ½ šolje tipskog brašna i 1 šolju integralnog brašna.

Rasporedimo zeleno tečno testo ravnomerno u 6 pravougaonih kalupa za mafine /mini hlepčiće/ jednake veličine, prethodno ih namažemo nerafinisanim suncokretovim uljem (silikonskom četkom i posipamo sa malo pšeničnog brašna po dnu i ivicama).

Pečemo u rerni na 180 stepeni 30-35 minuta.

Serviramo tople vegan slane keksiće - zelene hlepčiće sa sodom.

Veoma ukusni Vegan zeleni hlepčići sa kiseljakom i nanom - u kombinaciji sa vegan domaćim majonezom, namazom, umakom ili pestom, kao i uz prolećnu krem supu itd.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: