Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Vegan kapkejks sa kakao glazurom od orašastih plodova i semenki

Vegan kapkejks sa kakao glazurom od orašastih plodova i semenki

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Vegan kapkejks sa kakao glazurom od orašastih plodova i semenki
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Neverovatna kombinacija ukusa, skupljenih u vegan kapkejks, koje teško delimo sa bilo kim"

Potrebni sastojci

  • Za kapkejks
  • ovseno mleko - 1 šolja (250 ml) domaće i proceđeno
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičice, jabukovo
  • šarlan - 5 kašika (suncokretovo ulje)
  • smeđi šećer šećer - 1 šolja, kristal
  • vanila - 1 kesica
  • orasi - 1 - 2 šake, namrvljeni
  • integralno brašno - 1 i 1/2 šolja
  • ovsene pahuljice - 1 - 2 šake
  • Za kakao glazuru
  • ovsena pulpa - oko 3 kašike, proceđena iz mleka
  • semenke suncokreta - 5 kašika, sirove
  • semenke bundeve - 1 kašika, sirove
  • orasi - 3 kašike, namrvljeni
  • susamov tahini - 1 kašika
  • smeđi šećer - 6 kašika, kristal (po ukusu)
  • rogač - 1 kašika
  • kakao - 3 kašike
  • vanila - 1 kesica, po želji
  • voda - oko 1 kašika (ako je potrebno)
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Za recept koristimo šolju zapremine 250 ml.

Prvo operemo nekoliko puta i natopimo sirove semenke suncokreta i bundeve u hladnoj vodi oko 1 sat, a za to vreme spremamo vegan kapkejks.

Da bismo napravili domaće ovseno mleko, natopimo u dubokoj posudi trećinu šolje finih ovsenih pahuljica, zajedno sa šoljom i četvrt hladne vode. Ostavljamo da nabubre oko 15 minuta i nakon toga sameljemo ručnim mikserom ili u blenderu. Procedimo tečnost kroz cediljku, izdvajajući ovsenu pulpu, jer će nam trebati za glazuru.

U dubokoj posudi mešamo pomoću poslastičarske mutilice proceđeno ovseno mleko sa hlebnom sodom, jabukovim sirćetom, braon kristal šećerom, vanilom u prahu i šarlanom (nerafinisanim suncokretovim uljem).

Uz neprestano mešanje žičanom mutilicom zgušnjavamo tečnost integralnim brašnom i na kraju dodajemo poslednje sastojke - fine ovsene pahuljice i namrvljene orahe.

Testo raspoređujemo ravnomerno u 12 kalupa za mafine, koje smo prethodno namazali šarlanom (po zidovima i dnu - pomoću silikonske četkice).

Pečemo kapkejks na 180 stepeni oko 25-30 minuta.

Dok se kolačići peku, spremamo kakao vegan glazuru.

Za tu svrhu - ocedimo natopljene sirove semenke suncokreta i bundeve od vode i sipamo ih u mali posudu nutri buleta (ili moćnog blendera). U njih dodajemo i ostalsa sastojke za vegan glazuru - ovsenu pulpu (proceđene ovsene pahuljice od mleka), namrvljene orahe, kakao, rogač, vanilu (po želji), susamov tahini, smeđi kristal šećer (po ukusu).

Promešamo ih kašikom i sameljemo nekoliko puta po nekoliko sekundi - dok se ne dobije fina homogena smesa, a da bi se postigla kremasta struktura dodajemo kod drugog mlevenja kašiku šarlana i kašiku vode.

Ukrašavamo gotove isepeče kapkejkse tako što našpricamo glazuru (najlakše i najzgodnije kao na slikama - po lentama od strane do vrha) i posipamo odozgo malo susama.

Sjajni intergralni vegan kapkejks sa kakao glazurom od orašastih plodova i semenki - za jednu zdravu i specijalno lepu popodnevnu užinu!

Čudesnog ukusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: