Način pripreme
Za recept koristimo šolju zapremine 250 ml.
Prvo operemo nekoliko puta i natopimo sirove semenke suncokreta i bundeve u hladnoj vodi oko 1 sat, a za to vreme spremamo vegan kapkejks.
Da bismo napravili domaće ovseno mleko, natopimo u dubokoj posudi trećinu šolje finih ovsenih pahuljica, zajedno sa šoljom i četvrt hladne vode. Ostavljamo da nabubre oko 15 minuta i nakon toga sameljemo ručnim mikserom ili u blenderu. Procedimo tečnost kroz cediljku, izdvajajući ovsenu pulpu, jer će nam trebati za glazuru.
U dubokoj posudi mešamo pomoću poslastičarske mutilice proceđeno ovseno mleko sa hlebnom sodom, jabukovim sirćetom, braon kristal šećerom, vanilom u prahu i šarlanom (nerafinisanim suncokretovim uljem).
Uz neprestano mešanje žičanom mutilicom zgušnjavamo tečnost integralnim brašnom i na kraju dodajemo poslednje sastojke - fine ovsene pahuljice i namrvljene orahe.
Testo raspoređujemo ravnomerno u 12 kalupa za mafine, koje smo prethodno namazali šarlanom (po zidovima i dnu - pomoću silikonske četkice).
Pečemo kapkejks na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Dok se kolačići peku, spremamo kakao vegan glazuru.
Za tu svrhu - ocedimo natopljene sirove semenke suncokreta i bundeve od vode i sipamo ih u mali posudu nutri buleta (ili moćnog blendera). U njih dodajemo i ostalsa sastojke za vegan glazuru - ovsenu pulpu (proceđene ovsene pahuljice od mleka), namrvljene orahe, kakao, rogač, vanilu (po želji), susamov tahini, smeđi kristal šećer (po ukusu).
Promešamo ih kašikom i sameljemo nekoliko puta po nekoliko sekundi - dok se ne dobije fina homogena smesa, a da bi se postigla kremasta struktura dodajemo kod drugog mlevenja kašiku šarlana i kašiku vode.
Ukrašavamo gotove isepeče kapkejkse tako što našpricamo glazuru (najlakše i najzgodnije kao na slikama - po lentama od strane do vrha) i posipamo odozgo malo susama.
Sjajni intergralni vegan kapkejks sa kakao glazurom od orašastih plodova i semenki - za jednu zdravu i specijalno lepu popodnevnu užinu!
Čudesnog ukusa!