bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Brza Predjela»Špagete karbonara na rimski način

Špagete karbonara na rimski način

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Špagete karbonara na rimski način
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 2
23/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema5 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno15 min.
Porcije4
"Klasične špagete karbonara činimo drugačijim uz ovaj autentičan rimski recept"

Potrebni sastojci

  • špagete - 350 g (ili rigatoni)
  • slanina - 200 g
  • žumanca - 4 komada
  • pekorino romano - 100 g
  • biber - po ukusu (mlevena zrna)
  • so - 2 velika prstohvata (u vodu za pastu)
* merne jedinice

Način pripreme

Poreklo recepta nije italijansko:

Kada su u pitanju okolnosti oko rađanja ovog jela, verovatno je neposraedan posleratni period dao odlučujući zamah stvaranju ovog recepta za Karbonaru.

Kombinacija tipičnog američkog ukusa jaja i slanine sa testo, začinjena sirom, čini ga odmah uspešnim sa obe strane atlantskog okeana.

Pretpostavke su različite, kome smo dužni za ovo jelo, ali pre svega u istoriji preovladava i nije odbačena uloga Renata Gaulandija. Ovaj mlad kuvar bolonjskog porekla je unajmljen 22. septembra 1944. godine da spremi ručak za povod susreta engleske osme armije i američke pete armije u novooslobođeom Ričioneu.

On nesvesno stvara jelo koje je predodređeno da postane poznato u celom svetu. U američkoj armiji hrana koja je prisutna kao osnovna je: fanastična slanina, ukusna mlečna pavlaja, sir i prah od jaja i biber.

Kuvar je sve pomešao i servirao generalima. Kasnije Gaulandi je postao glavni kuvat savezničke vojse u Rimu od septembra 1944. godine do aprila 1945. godine i taj period je dovoljan da karbonara postane slavna u prestonici.

Naziv recepta špageti karbonara je mnogo zanimljiv, budući da je prvi put nazvano na filmu!

Ali da se vratimo na recept, prvi recept za karbonare je izgleda objavljen 1952. godine u sjedinjenim državama u vodiču restorana u oblasti Čikaga, nazvanog Izuzetan vodič za to šta se kuva u Čikagu Patriše Bronte. U recenziji restorana Armando autor saopštava prilično tačan recept i nečete pogrešiti: to je karbonara koju svi znamo. Pojava prvog italijanskog recepta (ali ne takvog kakvog ga danas znamo) umesto toga je datirana u avgustu 1954. godine. Ovde su sastojci: špageti, jaja, slanina, grijer i beli luk.

Ali konačno nacionalni italijanski recept nastaje sa objavljivanjem knjige recepata Luiđija Karnačina La grande cucina iz 1961. godine. Prvi put se uvode svinjski obrazi, koji menjaju slaninu i pavlaka koji će često biti prisutni u receptu do kraja osamdesetih čak u velikim količinama.

U prvih četrdeset godina u receptu osim pavlake i drugi sastojci nalaze svoje mesto - kao što su vino, beli luk, luk, peršun, biber i ljuta aleva paprika, koji demonstriraju izuzetnu promenljivost sastava.

U verzijama karbonara od devedesetih ovi sastojci će biti eleminisani, što dozvoljava lagano, ali neprestano utvrđivanje tri klasična sastojka koja svi znaju danas: jaja (sa tačnom naznakom da je u pitanju samo žumance), pekorino i slanina u različitim količinama (više ili manje) i biber.

Da pređemo na recept:

Stavite šerpu sa mnogo posoljene vode na ringlu i sačekajte da provri.

U međuvremenu isecite slaninu i na kriške manje od 1 cm. Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri, dok sečete slaninu na kocke. Dodajte slaninu u vruć tiganj, ne dodajući ulje i ostavite da dobije braon boju.

Razdvojte žumanca od belanaca (koja ćete sačuvati za drugi recept) i pomoću mutilice za jaja umutite žumanca oko minuta. Skuvajte makarone i u međuvremenu dodajte deo skuvane masnoće od slanine u žumanca i umutite ponovo mutilicom.

Dodaje sveže mleveni biber po ukusu u smesu od jaja i masnoću od slanine. Umutite dobro.

Nakon toga dodajte deo narendanog sira pekorino u smesu od jaja i ponovo promešajte.

Iscedite testeninu u posudu i preko nje sipajte jaja i pekorino mešajući neprestano. Dodajte slaninu u makarone.

Uzmite tanjir i servirajte vaše špagete karbonara na rimski način. Završite slaninom, sveže mlevenim biberom i malo pekorina.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: