bonapeti.rs»Recepti»Riba»Usoljena Riba»Domaći usoljeni bakalar

Domaći usoljeni bakalar

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Početnik
3k5815k139
Domaći usoljeni bakalar
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
25/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
4
"Sa ovim receptom za domaći usoljeni bakalar uvek ćete imati pod rukom omiljenu ribu"

Potrebni sastojci

  • bakalar - 1 kg (očišćen od kostiju)
  • so - 700 g
  • šećer - 500 - 600 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očišćenu ribu Bakalar podelite na dva zasebna filea. Možete raspoloviti svaku od njih, ako bi vam bilo lakše prilikom soljenja.

2. Filete ribe operite i dobro osušite.

3. Pomešajte so i šećer i u odgovarajuću posudu sipajte polovinu smese, odozgo stavite ribu sa kožom okrenutom nadole i gusto prekrijte ostalom solju i šećerom.

4. Gusto prekrijte prozračnom kuhinjskom folijom ili hermetički zatvorite posudu. Ostavite u frižider na 24 sata. Ako su fileti deblji, može da oduzme malo više vremena.

5. Stvrdnutu usoljenu ribu operite i lepo osušite. Uvijte u gazu i stavite na rešetku u frižider, ispod nje stavite posudu za svaki slučaj, ako bude puštala tečnost. Tako stoji od 7 do 10 dana minimum.

Može da se čuva do 2 nedelje u frižderu ili nekoliko meseci u zamrzivaču.

5. Pre nego što bude spremljen, bakalar se natopi u vodi na 24 sata, tako što se voda menja barem 2 puta.

Na taj način se skida so i može da se kuva na način na koji kuvamo svežu ribu, ali sa redukovanjem vremene termičke obrade. Jela od ribe spremljena sa njim su veoma ukusna.

Bakalar je veoma popularna i voljena riiba u zemljama Portugalu, Španiji, Italiji, Francuskoj.

Prema tradiciji za čuvanje ribe osnovna metoda je upravo osoljavanje, posebno u vreme kada nije bilo frižidera. Sušila se duže vreme u uslovima vetra i sunca.

Zahvaljujući prisustvu frižidera u današnje vreme ovaj proces se modernizovao.

Kao što i sami vidite, jednostavno je da se napravi domaći usoljeni bakalar. Na taj način, pored toga što ga čuvamo duže, radujemo se jednom još divnijem ukusu ove ribe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: