Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Praznična pogača Cvet sa sirom i susamom

Praznična pogača Cvet sa sirom i susamom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2384k254
Praznična pogača Cvet sa sirom i susamom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 6
29/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
12
"Svakog dana je praznik, čim trpezu ozari ova sjajna pogača sa sirom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 3 komada
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 7 supenih kašika
  • brašno - 1 200 g
  • maslac - 100 g, za premazivanje kora
  • sir - 150 g
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Od nabrojanih sastojaka umesite lepo glatko testo, prekrijte streč folijom i ostavite da udvoji svoj obim.

Gotovo testo podelite na 2 dela, od jednog dela napravite 4 lopte i razvijte 4 oble kore.

Premažite ih maslacem, osim poslednje, poređajte jednu na drugu i isecite na 12 trouglova. Na svakom napravite razrez, i na svakom probušite vrh odozdo prema gore.

Dobijaju se listići, svaki uvijajte kao rolat i tako uvijen list stavljate na kraj tepsije. Od drugog dela testa na isti način razvijte 4 male kore, premazujući ih maslacem i posipajući ih sirom.

Seku se na 12 delova, tako što centar ostaje ceo, na fotografijama ćete videti kako. Tako dobijen cvet se stavlja na sredinu tepsije, tako što se krajevi blago podižu ka gore.

Ukoliko želite, na početku možete ostaviti testo veličine oraha za dekoraciju pogače. Ja sam na svojoj pogači oblikovala puža od trakica testa i stavila sam na sredinu.

Ostavite pogaču da naraste, premažite umućenim žumancem s malo mleka i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: