bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Pite sa domaće razvijenim korama

Pite sa domaće razvijenim korama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Pite sa domaće razvijenim korama
Fotografije: Lilia Tsacheva/Lipodve
1 / 5
16/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
"Znate kako je, ne možete da kažete da se spremali pitu, dok sami ne umesite testo i ne razvijete kore"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • brašno - 2 šolje, belo + još za razvijanje
  • voda - oko 200 ml
  • balsamiko sirće - 1 - 2 kašike
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • maslac - 60 - 70 g ili suncokretovo ulje
  • Za nadev
  • sir - 300 g, namrvljeni
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 3 kašike
  • ulje - 50 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • soda za hleb - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Sa brašnom, vodom, sirćetom i solju zamesimo testo i podelimo ga na 8 jednakih loptica koje stavljamo na površinu posutu brašnom i ostavljamo da odstoje dok ne napravimo nadev.

U dubokoj posudi pomešamo sve sastojke za nadev i promešamo dobro. Nakon toga istopimo maslac za mazanje kora pozabavimo se razvijanjem. Svaku lopticu razvijamo u mnogo tanak prozračan list posipajući obilno brašnom da se ne lepi.

Istopljenim maslacem mažemo svaku koru, posipamo nadevom i uvijamo u rolat, nakon toga blago uvrnemo i pravimo puža. Premestimo u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje i ponavljamo isto sa ostalim lopticama.

Na kraju ih mažemo odozgo obilno maslacem i stavljamo da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50-60 minuta ili dok ne dobiju dobru preplanulost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: