Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Badema»Torta od čokolade i badema bez brašna

Torta od čokolade i badema bez brašna

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k219
Torta od čokolade i badema bez brašna
Fotografije: marcheva14
2 / 3
23/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Ako niste zamišljali tortu bez brašna, evo je - fantastična, sa čokoladmo i bademima i bez grama brašna"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • badem - 100 g, mleven
  • šećer - 150 g, kristal
  • crna čokolada - 170 g
  • maslac - 170 g, nasečen na kockice
  • vanila - ekstrakt
  • so - 1 prstohvat
  • kremotartar - 1/4 kašičice (vinska kiselina, može da se zameni sa malo praška za pecivo i limunske kiseline)
* merne jedinice

Način pripreme

Radi uglavnom mikserom. U torti nema brašna.

Kalup za torte sa dnom koje se uklanja podmažite i prekrijte papirom za pečenje.

Čokoladu i maslac istopite na pari dok ne dobijete lep tečni krem. Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Sipajte krem u suvu posudu.

Jaja podelite na žumanca i belanca. Umutite žumanca sa polovinom kristal šećera do bele boje.

Pažljivo dodajte smešu temperirane čokolade, vanilu i mešajte na laganoj brzini miksera dok smesa ne postane homogena. Bademovo brašno se dodaje špatulom. Dobro promešajte.

Belanca umutite mikserom na početku laganom brzinom, dodajući nekoliko puta šećer, a zatim miksujte velikom brzinom dok ne dobijete sneg. Takođe se dodaje kremotartar.

Pažljivo spojite dve smese špatulom dok ne postanu glatki krem. Sipajte u kalup za tortu i poravnite.

Pecite na 160 stepeni oko 45-50 minuta, sredina treba da bude mekana, a stranice treba da imaju ispucalu koru. Na početku, posle vađenja, kolač je nabrekao, ali nakon što se ohladi spašće i njegova kora će se izlomiti. tako treba da bude.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: