Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Uskršnji Kulič Krafin

Uskršnji Kulič Krafin

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k211
Uskršnji Kulič Krafin
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 13
05/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ukusno, ukusnije, još ukusnije, Uskršnji Kulič Krafin - tako ide gradacija"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • jaja - 1 komad + 2 žumanca
  • kvasac - 7 g, suv
  • šećer - 130 g
  • mast - 50 g (može i maslac)
  • sveže mleko - 150 ml
  • vanila - 2 komada
  • za nadev
  • maslac - 50 g (mekan)
  • suvo voće - 100 g (suvo grožđe, brusnice, ušećerene korice citrusa)
  • rum - 3 - 4 supeen kašike
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite suvo grožđe i brusnice u rum.

Aktivirajte kvasac, rastvorite ga u mlakom mleku zajedno sa 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Promešajte i ostavite 10-15 minuta.

Umutite 1 jaje i 2 žumanca sa preostalim šećerom.

Rastopite mast (maslac).

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Dodajte kvasac, smesu od jaja, masnoću i vanilu.

Zamesite glatko i meko testo. Stavite ga u posudu, prethodno namazanu uljem i pokrijte streč folijom. Sačekajte dok se testo ne udvostruči. Vreme zavisi koliko je toplu u prostoriji. Možete uključiti rernu na 30-40 stepeni i staviti testo unutra. To će skratiti vreme nadolaženja.

Kad testo bude gotovo, razvucite ga na pravougaonu koru - približno 20/60. Namažite mekanim maslacem i stavite suvo voće i ušećerene korice citrusa. Pritisnite nadev rukama.

Isecite na 5 traka širine oko 12 cm. Poređajte jednu na drugu i uvijte sve zajedno u čvrst rolat.

Stavite rolat u cilindrični kalup prečnika 15 cm i visina ivica 10 cm. Koristila sam papirni kalup za panetone i nije bilo potrebno da mažem. Sa ovim kalupom peciva se ravnomerno peku i lako se vade.

Stavite ponovo da nadođu oko 30-40 minuta.

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni prvih 10 minuta, nakon toga smanjite temperaturu na 160 stepeni još 30-40 minuta dok ne bude gotovo. Čim dobijete boju stavite aluminijumsku foliju da ne pregori. Proverite drvenim ražnjićem.

Nakon što se ispeče, pospite kulič sa malo šećera u prahu.

Isecite nakon što se potpuno ohladi.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: