bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Zapečene posne sarmice od zelja

Zapečene posne sarmice od zelja

Zapečene posne sarmice od zelja
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
11/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije6
"I zapamtite, ko vam ne bude pomagao prilikom savijanja sarmi, nemojte da mu servirate da ih jede"

Potrebni sastojci

  • zelje - 40 - 50 listova
  • pirinač - 1 šolja
  • ulje - 50 ml
  • mladi luk - 2 veze
  • nana - 4 - 5 strukova, svež
  • peršun - 1 veza
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber
  • so
  • mladi beli luk - 2 struka
  • sirće - 2 - 3 supene kašike
  • kiselo mleko - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite listove zelja od drški. Oštrim nžem odvojite debelu žilu, pazite da ne pokidate list. Operite dobro i prelijte toplom vodom nekoliko minuta.

Isecite luk i dinstajte ga u ugrejanom ulju. Čim omekša dodajte pirinač, prethodno dobro opran tekućom vodom.

Kuvajte nekoliko minuta dok pirinač ne postane providan. Nakon toga dodajte začine i so po ukusu. Sipajte 2 šolje mlake vode.

Mešajte periodično dok pirinač ne upije tečnost.

Ocedite vodu od listova i počnite da pripremate sarme.

Poređajte ih u namazan pleh. Odozgo namažite sa 2-3 supene kašike ulja. Prelijte sa još malo vode i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 30-40 minuta.

Sitno iseckajte dva struka mladog luka i dodajte 2-3 supene kašike sirćeta. Sa ovim belim lukom pospite sarmice od zelja prilikom serviranja ili ako želite sa gustim kiselim mlekom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: