bonapeti.rs»Recepti»Pite»Grčka lisnata pita sa spanaćem

Grčka lisnata pita sa spanaćem

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Grčka lisnata pita sa spanaćem
Fotografije: marcheva14
1 / 4
20/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno70 min.
Porcije10
"Vaše predstave o piti sa spanaćem će postati pepeo i prah čim vidite ovu grčku varijantu"

Potrebni sastojci

  • bejbi spanać - 300 g
  • lisnato testo - 2 lista
  • mladi luk - 1 vezica
  • mirođija - 1/2 vezice
  • rikota - 250 g
  • sir feta - 200 g
  • jaje - 1 komad, razdvojeno
  • so - po ukusu
  • biber - 1/2 kašičice
  • susam - beli i crni za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Ravna posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.

Spanać se opere, osuši koliko može kuhinjskim ubrusom, to je važno da bi bio suv u lisnatom testu i grubo se iseče nožem. Stavlja se u veliku posudu, odozgo se dodaje ustinjen mladi luk, sipa se rikote i grubo ustinjen feta sir, usitnjena mirođija, začinjava se solju po ukusu, u zavisnosti koliko je slan sir, biberom i žumancem.

Smesa se promeša rukom, izgnječi se, tako da se smanji njen obim i pretvara se u kremastu masu. Može da se stvi u multipraktik i po principu kreni-stani dugmića da se samelje, ali tako da se oseća sir i da ostanu prijatne male grudvice. Masnoća se ne dodaje u nadec, dovoljan je masnoća u lisnatom testu. Nakon što je nadev gotov proba se da li je slano i eventualno se dodaje.

Testo se stavlja na radnu površinu posutu sa malo brašna. Pomoću oklagije se razvija u dužinu i blago u širinu, stavlja se u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje. Oštrim nožem se prave razrezi sa strane blago dijagonalni, pri čemu se sačuva nerasečen srednji deo.

Ako je teško da se iseče u posudi, može da se izvadi zajedno sa papirom i na radnoj površini da se naprave razrezi. U nerasečen deo testa se stavlja polovina nadeva, rasporedi se. Sledi da se rasečeni delovi oforme u pletenicu.

Muti se belance i pomoću četke se maže preko rolata (za mazanje peciva uvek koristim belance, ono ne pregori tako kao žumance). Posipa se sa dve vrste susama. Ostavlja se u frižideru dok se rerna ne zagreje.

Peče se na 200 stepeni dok se lepo ne zarumeni, oko 45-50 minuta, pri čemu se ima u vidu da se ispleteni delovi teže peku i vreme je malo više nego uobičajeno. Da ne bi pregorelo na sredini pečenje sa stavlja odozgo jedan papir.

Pita se izvadi iz rerne, ostavlja se da se ohladi i nakon tog se iseče na debele parčiće, servira se sa dzadziki sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: