Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Grčko jelo sa boranijom, tikvicama i korijander sosom

Grčko jelo sa boranijom, tikvicama i korijander sosom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Grčko jelo sa boranijom, tikvicama i korijander sosom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Uživajte u grčkom receptu za jelo sa mnogo omiljenih sastojaka"

Potrebni sastojci

  • borjanija - 1 kg, sveža
  • tikvice - 1 kg
  • šargarepa - 2 komada
  • za sos korijander
  • beli luk - do 4 čena ili više po ukusu
  • korijander - 1 veza, veća
  • sok od limuna - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 1/4 šolje
  • so
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo vegetarijansko jelo od boranije, tikvica i šargarepe je obojeno svežim mediteranskim mirisima. Ovaj lagani veganski recept ide uz brzi sos sa korijanderom i belim lukom.

Uživajte, sigurna sam da će vam postati omiljeni letnji prilog uz glavno jelo.

Kao i kod većine povrća, prirpema je od ključnog značaja-

Operite tikvice i šargarepu. Isecite na krugove ili štapiće, šta vam se dopada. Dinstajte u malo maslinovog ulja oko desetak minuta. Nakon toga ostavite sa strane da se ohladi i pomešajte sa sosom od korijandera.

Pripremite na drugoj ringli boraniju.

Srećom, lako je da pripremite savršenu boraniju svaki put sa prostom metodom, koju ćemo koristit za ovaj recept.

Pokazaću vam kakao. Blanširanje ili lagano kuvanje boranije je čudesan način da se zagarantuje da ona ostane jarkozelena i hrskava. Niko ne želi raskuvanu i sivu boraniju u svom jelu.

Porežajte boraniju na dasku za sečenje i odsecite ivice.

Pripremite led, stavite hladnu vodu i kockice leda u veliku posudu. Odvojite sa strane.

U veliku posudu za kuvanje sipajte vodu dok nre provri. Potrebno je dovoljno vode da se boranija pokrije.

Dodajte očišćenu boraniju u šerpu. Ostavite da se kuva oko 12 minuta. Nemojte preterivati sa kuvanje.

Brzo izvadite boraniju iz vode i stavite u led da se prekine proces kuvanja. Ostavite da se potpuno ohladi.

Za ovaj recept nakon to ga ćemo iseći hladnu boraniju na komade 2-3 cm.

Nakon što se boranija skuva i iseče, vreme je da sipate u posudu i da napravite ukusan sos od korijandera (ili peršuna).

Sos od korijandera (peršuna)

Ono što čini ovo grčko jelo sa boranijom, tikvicama i šargarepom zaista specijalnim, je aromatični sos od korijandera.

Evo šta vam treba:

Ovaj sos se priprema kao pesto u secku, ali sa korijanderom umesto bosiljka.

Mladi luk je po ukusu.

Sveži korijander - 1 veza. Ako ne volite korijander, ne brinite. Umesto njega možete koristiti sveži peršun.

Sok od limuna: Malo kiseline oživi sos.

Maslinovo ulje: Koristite najkvalitetnije maslinovo ekstra virgin ulje, koje možete, ali nije potrebno mnogo da stavljate.

So i biber: Počnite sa malo, nakon toga začinite i dodajte još ako je potrebno.

Nakon što prirpemite sastojke, prirpemite sos, stavite sve u posudu secka.

Meljite dok se ne stvori sos, saststružite po ivicama posude ako je potrebno.

Lelpo je da možete da vidi male komade začina u sosu, kao kada pravite sos pesto.

Leti, kada je previše toplo i ne jede vam se topla večera, možete uživati u ovom ukusnom jelu.

U posebnim prilikama volim da serviram sa Skordaljom od krompira sa pastom ili nekim hrskavim hlebom.

Uživajte u ovom grčkom jelu sa boranijom, tikvicama i korijander sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: