Način pripreme
Rerna - 180 stepeni.
Kalup za kolač - prečnika 23/13 cm, namazan i pokriven papirom.
Prvo se počinje sa rastapanjem čokolade na pari. Ostavlja se da se ohladi na sobnu temperaturu.
U posudu se proseje brašno, prašak za pecivo i so. U posudi miksera ili ručnog miksera se umuti maslac oko 3 minuta.
Dodaju se šećer, espreso, vanila i jaja jedno po jedno, a nakon svakog se muti na umerenoj brzini.
Redom se dodaje brašno iz tri puta, a pavlaka iz dva, pri čemu se završava brašnom. Od testa za kolač se odvaja jedna trećina i u njega se dodaje istopljena čokolada sobne temperature.
Meša se u homogenu smesu. Sa dve kašike se stavlja u svaki ugao kalupa po jedna lopta čokoladne smese, a po sredini bela smesa i tako se nastavlja da se dobije osnova kao tabla za šah.
Preostale smese se dopunjuju svaka po jedna lopta dok se ne potroše dve vrste testa. Drvenim ražnjićem se prelazi blagim kružnim pokretima po testu, po dnu kalupa, da se dobije mramorni efekat.
Ne meša se kašikom. Peče se na 170-180 stepeni oko 50/60 minuta. Nakon što se izvadi iz rerne čeka se oko 10 minuta i izvadi se kolač na rešetku. Ohladi se potpuno.
Beleška: gramaža koju sam naznačila može da se zaokruži na veću. Koristila sam električnu vagu za tačno praćenje gramaže sastojaka. Kisela pavlaka može da se zameni visokomasnim kiselim mlekom.
Ubaciću sliku da bude jansnije kako se tačno stavljaju lopte testa u kalup da bi se dobio šah efekat.
Tačno 60 minuta traje pečenje u mojoj rerni, pri čemu sam poslednjih 20 minuta smanjila do 160.
Sjajan kolač sa hrskavom koricom i aromom čokolade. Servirala sam ga sa malo svežeg voća i kuglom pavlake.
Veoma jednostavan, brz i efektan recept.