Rižoto sa Šitake pečurkama

Rižoto sa Šitake pečurkama

14/12/2020
"Sjajan rižoto sa pečurkama - obavezno konzumirajte uz čašu lepog belog vina i sa omiljenom osobom!"
Priprema10 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano131
  • Pregledi tokom meseca26
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting5 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica
  • šitake - 250 g, pečurke
  • beli luk - 1 čen
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • pirinač arborio - 300 g
  • belo vino - 100 ml
  • bujon od povrća - 120 ml
  • so
  • biber - 1/2 kašičice, mleveni
  • začin za rižoto - Karl Otto (po želji), 1 supena kašika
  • peršun
  • parmezan - izrendan
* merne jedinice

Način pripreme

Luk se sitno isecka i dinsta se u šerpici sa zagrejanim maslinovim uljem i kravljim maslacem.

Kada luk promeni svoju boju, dodaju se očišćene i iseckane na trakice pečurke Šitake. Luk i pečurke se periodično mešaju i kada omeknu, dodaje se pirinač.

Temperatura na ringli se smanjuje i i nakon kratkog prepržavanja u šerpici sipa se malo kvalitetnog belog vina.

Kada vino ispari, počinje da se dodaje po jedna kutlača bujona od povrća.

Rižoto se meša neprestano, tako što čim se upije bujon, dodaje se nova kutlača njega i tako dok ne nestane. Sporo kuvanje čini pirinač kremastim.

Na kraju, kada je gotov, posipa se solju po ukusu, sveže mlevenim crnim biberom i začinima za rižoto.

Gotov rižoto sa Šitake pečurkama se servira posut sitno iseckanim svežim peršunom i izrendanim kačkavaljem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar