Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Ukrajinske sarme sa svežim kupusom

Ukrajinske sarme sa svežim kupusom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Ukrajinske sarme sa svežim kupusom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
21/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Sarme svih zemalja, ujedinite se u jednom tanjiru, zato što ih gladnici obožavaju"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, svinjsko
  • mleveno meso - 200 g, ćureće
  • pirinač - 150 g, jasmin
  • jaja - 2 komada
  • šargarepa - 4 komada, srednje veličine
  • sok od paradajza - 200 ml, gust
  • belo sirće - 60 ml
  • maslinovo ulje - oko 7 - 8 supenih kašika, podeljenih
  • maslac - 1 supena kašuka
  • so - 1 kašičica
  • morska so - 1/4 kašičice
  • sveži kupus - 1 komad, srednje veličine
  • kisela pavlike 25 % za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojite gornje listove od kupusa i pažljivo duboko isecite koren. Treba da dobijete duboku rupu u sredini glavice.

U veliku šerpu sipajte dovoljno vode, dodajte 1 supenu kašiku soli i belo sirće. Stavite glavicu da se kuva oko 5-7 minuta. Nakon toga okrenite i sa druge strane, uz pomoć velike hvataljke, pošto je voda vrele. Gornje listove, nakon što dobiju žutu boju izvadite hvataljkom. Kuvajte i donje listove. Tako radite dok se listovi ne skuvaju. Od tople vode sačuvajte oko 3 čaše.

Pirinač skuvajte sa dovoljno vode, 1 supenom kašikom maslinovog ulja dok ne budu gotovi. Ocedite.

U posudu stavite dve vrste mlevenog mesa i kuvani pirinač. Ostavite sa strane do korišćenja. Šargarepu izrendajte krupnije.

U tiganju ugrejte deo maslinovog ulja i maslac. Dodajte polovinu rendane šargarepe i disntajte nekoliko minuta. Dodajte sos od paradajza, mešajte i kuvajte 1 minut. Skinite sa vatre i dodajte mleveno meso sa pirinčem. Dodajte dva jajeta, so po ukusu, mleveni biber i mutite mikserom na niskoj brzini dok ne dobijete homogenu smesu.

Na svakom listu odvojite žilu koja je u srdini. Stavite nadev, po 1 supenu kašiku u donji deo lista i uvijte sarmu u oblik kupe, a odozgo listoe savijte ka mlevneom mesu, tako ćete dobiti sarmu koja je u donjem delu malo zaoštrena, a gornji deo je širok, liči na trougao.

Sarme poređajte uposudu, koju možete staviti u rernu. Preostale šargarepe dinstajte u tiganju sa malo maslinovog ulja i suvim začinima po izboru. Po želji dodajte miks suvog povrća, oko 1 supena kašika, prethodno natopljeni u vodu na 20 minuta.

Dodajte 1 šolju sosa od paradajza, ostavite na vatri i mešajte oko 2-3 minuta. Skinite i sipajte na sarme, rasporedite.

Odozgo prelijte odvojenom vodom, skoro do sarmi i pospite morskom soli.

Šerpu stavite u rernu na 200 stepeni oko 30-40 minuta na 180 stepeni 60 minuta da dobijete lepu zapečenu koru na sarmama.

Prilikom serviranja sa strane dodajte kuglu guste kisele pavlake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: