Način pripreme
Rastvorite kvasac u svežem mleku. Stavite brašno na kuhinjsku radnu površinu i napravite rupu u sredini. Dodajte sve sastojke osim jednog žumanca. Umesite meko testo.
Stavite u posudu i uvijte pamučnom krpom. Ostavite na toplom, dok ne udvoji ili ne utrostruči svoj obim.
Gotovo testo podelite u jednu veliku loptu, tri male i jednu još manju (ona će biti za sredinu).
Tri jednake lopte razvijte u krug. Stavite jednu na drugu, tako što mažete maslacem između njih. Razvijte u veliki list sa prečnikom vaše tepsije za pečenje.
Prebacite unutra i isecite na 12 trouglova od centra ka spoljašnjoj strani, ali ne do kraja. Svaki trougao okrenite odozgo i zatvorite do dna tepsije.
Veliki komad ponovo razdvojte na tri dela i uradite isto... razvijate u okrugle pogače, mažete i poklapate drugom.
Ponovo razvijate u list i sečete na 12 trouglova, ali ovog puta do kraja.
Presavijte nagore i stavite u tepsiju između druga dva trougla. Poslednju loptu stavite u sredinu. Pogaču premažite umućenim žumancem, 1 supenom kašikom svežeg mleka i 1 supenom kašikom ulja.
Pospite susamom i ostavite ponovo na toplom da naraste. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170-180 stepeni dok ne bude gotovo.
Praznična pogača Sunce je gotova.