bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Slatka Testa»Milibrot»Kulič po starom receptu

Kulič po starom receptu

Kulič po starom receptu
Fotografije: marcheva14
1 / 5
30/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno130 min.
Porcije3
"Pripremajući ovaj uskršnji kolač po starom receptu, oduševićete svoje bližnje više, nego što možete da pretpostavite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 - 850 g
  • sveže mleko - 350 g
  • ulje - 50 ml
  • kvasac - 11 g, suvi
  • maslac - 200 g, sobna temperatura
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 300 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • suvo grožđe - 150 g
  • kandirano voće - 100 g
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • voda - 2 supene kašike, topla
  • GLAZURA
  • belanca - 1 komad
  • šećer u prahu - 250 g
  • limunov sok
  • dekoracija - perlice, ušećereno voće - po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni

Kalupi duboki, nauljeni, mogu i papirni.

U posudicu se stavlja kvasac sa 1 supenom kašikom šećera i 50 ml toplog mleka. Mleko treba da bude temperature od 37 stepeni. Meša se i ostavlja se da se aktivira, na otprilike 15 minuta.

Ostalo zagrejano mleko se meša sa 100 g brašna, 1 kašičicom šećera i meša se drvenom kašikom ili plastičnom špatulom. Dodaje se u aktivirani kvasac, meša se, pokriva se folijom i ostavlja se da naraste na sat vremena. Jaja se odvoje.

Žumanca, so, vanilin šećer i ostali šećer se mute metalnom žicom za mućenje. Belanca se umute u sneg.

Narasli kvasac se meša i dodaje se u žumanca i u delovima se dodaju i belanca. Radi se drvenom kašikom/špatulom.

U porcijama se dodaje brašno, i u porcijama meki maslac. Mesi se testo. Kako bi mešenje bilo lakše, ruke mogu veoma lagano da se umoče u ulje.

Testo treba da bude meko, elastično i da se ne lepi po rukama. Oblikuje se lopta, prebacuje se u posudu podmazanu maslacem, veoma lagano se okreće jednom - dva puta u posudi i ostavlja se da naraste na najmanje 3 sata.

Nakon što je utrostručilo svoj obim, pritiska se rukama po sredini kako bi se izbacio vazduh i lagano se premesi u samoj posudi. Pokriva se folijom i ostavlja se na 1 noć na hladnom/u frižideru.

U posudu se stavlja suvo grožđe sa 1 supenom kašikom brašna, promeša se, dodaje se i kandirano voće. Dodaje se u konačno naraslo testo.

Kalupi se podmažu, ukoliko su metalni, papirni ne. Testo se deli na 3 jednaka dela, mere se na vagi, oblikuju se lopte i stavljaju se u kalupe ne više od polovine obima kalupa. Ostavljaju se da narastu na otprilike 60 minuta ili dok se ne podignu skoro do kraja kalupa.

Žumance se muti sa vodom i premazuju se uskršnji kolačići. Peče se na 180 stepeni i čim odozgo porumene, temperatura se smanjuje do 160, pokrivaju se aluminijumskom folijom na još otprilike 60 do 90 minuta ili dok čačkalica koja se zabode ne izađe suva.

Rerna se isključuje i ostavlja se unutra na još 30 minuta. Vade se i hlade se na rešetci.

GLAZURA

U posudi se metalnom žicom za mućenje muti belance i dodaje se po malo šećera u prahu, meša se dok se ne dobije gusta kaša. Dodaju se i kapljice limunovog soka, ali veoma pažljivo.

Glazura se sipa u sredinu uskršnjih kolačića i ostavlja se da se razlije. Dekoracija je obavezna. Ostavlja se da se potpuno osuši na sobnoj temperaturi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: