Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Zapečena Jela»Bobotie - zapečena južnoafrička pita od mlevenog mesa

Bobotie - zapečena južnoafrička pita od mlevenog mesa

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272366598168
Bobotie - zapečena južnoafrička pita od mlevenog mesa
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 4
10/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Mogli bismo malo da skoknemo do Afrike"

Potrebni sastojci

  • mlevena junetina - 750 g ili jagnjetina
  • beli hleb - 2 kriške
  • mleko - 125 ml
  • crni luk - 1 glavica, sitno sečenog
  • kari - 1 1/2 kašičica, u prahu
  • mešavina začina - 1 kašika, (cimet, korijander, kumin, anis, crni biber)
  • lovorov list - 3 lista
  • kurkuma - 1/2 kašičice, u prahu
  • paradajz - 1 kom., bez ljuske, isečen na kockice
  • šećer - 1/2 kašičice
  • jabuka - 1 krupno naribana, bez ljuske
  • limunova korica - 1 kašika sitno naribane
  • suvo grožđe - 1/2 šolje
  • džem od kajsije - 1 kašika
  • jaja - 1 kom.
  • mleko - 200 ml
  • blanširani badem - 15 kom.
  • za preliv
  • jaja - 1 kom.
  • mleka - 125 ml
  • kurkuma - 1/3 kašičice, u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Rernu zagrejati na 180°C.

Potopiti hleb u mleko.

Na tri kašike ulja propržiti luk da postane staklast, dodati lovorov list i sve predviđene začine i pržti par minuta, zatim dodavati redom paradajz, šećer, ribanu jabuku i limunovu koricu, izvaditi lovorov list, pa dodati meso i so i uz što češće mešanje sjediniti.

Kašiku džema od kajsije dodati u meso da se otopi. Na kraju kada je meso prodinstano, skloniti sa vatre, prohladiti, pa umešati ovlaš oceđeni hleb, umućeno jaje sa mlekom, grožđice i posuti seckanim blanširanim bademom.

Peći 40 minuta u zagrejanoj rerni.

Umutiti još jedno jaje sa predviđenom količinom mleka i kurkumom. preliti preko mesa i vratiti u rernu na još 15 minuta, da se zapeče.

Poslužiti iz bareni pirinač i brokoli.

I uživati svim čulima! ! !

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: