Palačinke od banana sa ovsenim pahuljicama bez jaja
bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Američke Palačinke»Palačinke od banana sa ovsenim pahuljicama bez jaja

Palačinke od banana sa ovsenim pahuljicama bez jaja

Palačinke od banana sa ovsenim pahuljicama bez jaja
Fotografije: Jordanka Kovacheva
4 / 4
10/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema12 min.
Kuvanje18 min.
Ukupno30 min.
Porcije6
"Palačinke od banane sa ovsenim pahuljicama - nemaju jaja, a odlične su, posebno ako ih servirate sa topingom ili omiljenim slatkom"

Potrebni sastojci

  • banane - 2 komada, zrele, sa potamnelom korom
  • ovsene pahuljice - 100 g ili ovseno brašno
  • ovsene mekinje - 20 g
  • sveže mleko - 220 ml, može i biljno, zavisi od ishrane
  • kiselo mleko - 2 supene kašike, životinjsko ili sojono
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstohvat
  • sok od limuna - 2 supene kašike, ili limeta
  • ulje - za premazivanje tiganja
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ovsene pahuljice sameljite u blenderu zajedno sa mekinjamaa. Možete koristiti gotovo ovseno brašno, ali uvek je dobro da prirpemite domaće samleveno, da budete sigurni da nema primesa.

2. Banane oljuštite, pospite sokom od citrusa i izgnječite viljuškom. Najbolje su banane sa potamnelom korom, jer su idealno meke, ali možete koristiti žute i samleti ih. One imaju prednost jer sadrže skrob i palačinke će biti gušće i lakše za rad.

3. U pire od banane sipajte dve vrste mleka i prstohvat soli i šećera. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu, dodajte ovseno brašno i ponovo mešajte. Treba da dobijete smesu ređu nego smesa za kolač.

Ostavite 5-10 minuta da ovaj upije tečnost i da delovi nabubre, sa čime će se testo zgusnuti.

Ako postane mnogo gusto, razredite sa još malo mleka.

4. Palačinke od banana pecite u ugrejanom tiganju na umerneoj vatri, namazan sa malo ulja. Ni u kom slučaju ringla ne treba da bude jaka, zato što se brzo zapeku, a unutra ostanu meke i teške za okretanje. Stavite u manjim porcijama i rasporedite i okrećite uz pomoć silikonske spatule. Bolje da budu manje veličine.

Pošto nema jaja, kao ni glutena, u smesi nema sastavak koji sjedinjuje, osim same banane, zato su ove palačinke specifičnije za pripremu, nemaju neki poseban izgled, ali su veoma ukusne, zdrave i dijetalne.

Jedite ih tople za doručak sa medom, topingom od karamela ili čokolade, kao i sa svežim voćem.

Prijatno sa ovim palačinkama od banane sa ovsenim pahuljicama bez jaja!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: