bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Zeleni rižoto

Zeleni rižoto

Gordana DanilovGordana Danilov
Početnik
273
265
635
21
Zeleni rižoto
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 2
24/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije3
"I ukusno, i lepo - prijatno!"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Očistiti i oprati spanać, peršun i beli deo praziluka.

Mesne kocke rastvoriti u ključaloj vodi.

U dobijenom temeljcu blanširati spanać i peršun oko 30 sekundi, šupljom kašikom pokupiti povrće i preručiti u ledenu vodu.

Ocediti dobro, izblendirati sa po jednom kašikom devičanskog maslinovog ulja i temeljca i ostaviti sa strane.

Posudu sa temeljcem držati na toploj ringli.

Na tiganju bez masnoće propržiti pršutu (slaninu) da postane reš. Preručiti na papirni ubrus i ostaviti sa strane.

Kada se ohladi, usitniti.

Beli deo praziluka sitno iseckati a beli luk protisnuti.

Na preostaloj masnoći rastopiti pola predviđene količine maslaca, dodati kašiku ulja po potrebi i kada se zagreje propržiti praziluk da potpuno svene, dodati majčinu dušicu, beli luk i pirinač.

Pržiti uz stalno mešanje dok zrna pirinča ne promene boju, doliti vino i sačekati da alkohol izvetri.

Sledećih 30 minuta uz mešanje, postepeno nalivati temeljcem pirinač, da upije svu tečnost koja je predviđena.

Na kraju dodati pire od spanaća i peršuna i dobro promešati.

Kada je pirinač kuvan, skloniti sa vatre, umešati parmezan i preostali maslac i odmah poslužiti posuto usitnjenom hrskavom pršutom (slaninom) i listićima parmezana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: