Način pripreme
Proizvode u receptu merimo pomoću šolje za čaj sa zapreminom od 250 ml.
Po želji bademi mogu da se namoče prethodno veče kako bi se orašasti plodovi probudili i kako bi bili hrskaviji, a možemo da ih oljuštimo od ljuske i čim budu namočeni.
U posudi mutimo jaje metalnom poslastičarskom žicom za mućenjem dok se ne pojave mehurići.
U njega dodajemo smeđi kristal šećer, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), sodu za hleb, vanilu i kakao u prahu, nakon dodavanja svakog sastojka - mešamo metalnom žicom za mućenje.
Na kraju postepeno dodajemo tipsko brašno, mešajući već drvenom velikom kašikom dok se ne zgusti smesa i sa ostalim brašnom rukom mesimo meko testo. Na kraju testo za kolačiće domesimo sa sasvim malo šarlana.
Delimo testo od kakaoa na male loptice i u svaku od njih stavljamo po jedan badem, uvijamo ih testom i ponovo valjamo u kalup u lopticu, tako da se sakrije bademčić. Dobija se otprilike 30 komada kolačića sa bademima.
Ređamo loptice od kakaoa sa nadevom od badema u tepsiju, prethodno podmazana šarlanom. Ređamo ih sa rastojanjem između njih, s obzirom na to da blago nadolaze prilikom pečenja.
Pečemo ih na 180 stepeni otprilike 12 minuta, tako što na osmoj, desetoj minuti od pečenja proveravamo i ukoliko su se malo više zapekli sa donje strane, uključujemo rernu da ih dopeče samo sa gornje strane.
Važno je da ih izvadimo iz rerne dok su još mekani iznutra, s obzirom na to da pirlikom hlađenja postaju hrskaviji. Odmah čim kolačići od kakaoa budu gotovi, finom metalnom kuvarskom špatulom ih odvajamo od tepsije i stavljamo ih u kutiju za kolače, kako bi ostali mekani.
Sjajni kolačići od kakaa i badema!
Neobično ukusno!