Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Kolačići sa kakaom i bademima

Kolačići sa kakaom i bademima

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k176
Kolačići sa kakaom i bademima
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 4
13/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
30
"Ukusni kolačiči sa bademima, s kojima planiramo da se počastimo još danas"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • smeđi šećer - 1/2 šolje, kristal
  • šarlan - 6 supenih kašika
  • soda za hleb - 1 kašičica, ravna
  • vanila - 1 kesica
  • kakao - 3 supene kašike, u prahu
  • tipsko brašno - otprilike 1 i 1/3 šolje
  • bademi - otprilike 30 komada (zavisi od broja kolačića)
* merne jedinice

Način pripreme

Proizvode u receptu merimo pomoću šolje za čaj sa zapreminom od 250 ml.

Po želji bademi mogu da se namoče prethodno veče kako bi se orašasti plodovi probudili i kako bi bili hrskaviji, a možemo da ih oljuštimo od ljuske i čim budu namočeni.

U posudi mutimo jaje metalnom poslastičarskom žicom za mućenjem dok se ne pojave mehurići.

U njega dodajemo smeđi kristal šećer, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), sodu za hleb, vanilu i kakao u prahu, nakon dodavanja svakog sastojka - mešamo metalnom žicom za mućenje.

Na kraju postepeno dodajemo tipsko brašno, mešajući već drvenom velikom kašikom dok se ne zgusti smesa i sa ostalim brašnom rukom mesimo meko testo. Na kraju testo za kolačiće domesimo sa sasvim malo šarlana.

Delimo testo od kakaoa na male loptice i u svaku od njih stavljamo po jedan badem, uvijamo ih testom i ponovo valjamo u kalup u lopticu, tako da se sakrije bademčić. Dobija se otprilike 30 komada kolačića sa bademima.

Ređamo loptice od kakaoa sa nadevom od badema u tepsiju, prethodno podmazana šarlanom. Ređamo ih sa rastojanjem između njih, s obzirom na to da blago nadolaze prilikom pečenja.

Pečemo ih na 180 stepeni otprilike 12 minuta, tako što na osmoj, desetoj minuti od pečenja proveravamo i ukoliko su se malo više zapekli sa donje strane, uključujemo rernu da ih dopeče samo sa gornje strane.

Važno je da ih izvadimo iz rerne dok su još mekani iznutra, s obzirom na to da pirlikom hlađenja postaju hrskaviji. Odmah čim kolačići od kakaoa budu gotovi, finom metalnom kuvarskom špatulom ih odvajamo od tepsije i stavljamo ih u kutiju za kolače, kako bi ostali mekani.

Sjajni kolačići od kakaa i badema!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: