Domaći sirup od bele zove (po receptu Petra Dimkova)

Domaći sirup od bele zove (po receptu Petra Dimkova)
Fotografije: Sevdalina Irikova
5 / 5
06/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Skuvaj10 min.
Ukupno20 min.
Porcije4
"Lekoviti sirup od bele zove po receptu iscelitelja - evo kako treba da se pravi"

Potrebni sastojci

  • cvet od zove - 50 komada, Sambucus
  • voda - 2 i 1/2 l, filtrirana ili izvorska
  • šećer - 2 kg
  • limunska kiselina - 2 kašičice
  • limun - 1 komad
  • limeta - 1 komad
  • matočina - 1 šaka svežih listića, po želji
  • menta - stručaka za aranžiranje
* merne jedinice

Način pripreme

Cvet od zove se temeljno opere u đevđiru pod tekućim mlazom hladne vode.

Voda se lagano kuva koliko je potrebno da se limunska kiselina rastvori, nakon čega se hladi.

Limunove natopimo na 30 minuta u toploj vodi i kašičici sode za hleb. Dobro ih operemo četkom i sečemo ih sa korom na kockice.

Cveće i kriškice limuna stavljamo u emajliranu ili staklenu posudu, tako što ih zalivamo prokuvanom vodom.

Ovde ja dodajem i sveže listiće matočine. Ona dodatno obogaćuje sirup aromama i lekovitim svojstvima.

Posudu stavljamo na 24 sata u frižider, tako što s vremena na vreme mešamo i pritišćemo sadržaj, kako bi oslobodio svoje božanstvene arome.

Narednog dana ponovo iznječimo masu od voća i cveća.

Procedimo tečnost kroz đevđir, dobro istiskajući preostalu tečnost.

Kada se odvarak temperira, dodajemo šećer i mešamo dok se ne istopi.

Filtriramo sirup kroz gazu i sipamo u flaše koje čuvamo u hladnoj prostoriji.

Sirup od bele zove rastvaramo kako sa izvorskom, tako i sa gaziranom vodom. Aranžiramo listićima mente ili matočine.

Poslužujemo sok od zove sa kockicama leda i kriškicama limete za svež priukus citrusa.

Ukoliko pripremate veću količinu sirupa od bele zove, možete da ga konzervišete u bocama. Tada nije potrebno dodavati limunsku kiselinu. Sterilizujte na 5 minuta. Tako ćete uživati u domaćem sirupu od bele zove po receptu Petra Dimkova do narednog proleća.

U bugarskoj narodnoj medicini cvet bele zove se koristi kod visokog krvnog pritiska, upaljenih bubrega i mokraćne bešike, otežanog disanja i gojaznosti.

Primenjuje se za regulisanje metabolizma.

Biljka se primenjuje i kod prehlada, tako što se koristi kao sredstvo za spuštanje temperature kod bronhitisa, tuberkuloze i kašlja. Ova akcija je pre svega posledica glikozidnih materija.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: