bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ukusna domaća krupnije samlevena ljutenica

Ukusna domaća krupnije samlevena ljutenica

Ukusna domaća krupnije samlevena ljutenica
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
06/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
300 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
540 min.
Porcije
45
"Uzimajte kriške hleba i dođite za sto, pripremili smo najukusniju domaću krupnije samlevenu ljutenicu"

Potrebni sastojci

  • paradajz pire - 3 tegle od kompota (kuvano)
  • paprike - 24 kg crvene (sirove i neočišćene)
  • šargarepa - 1 ½ kg kuvana i samlevena
  • beli luk - 1 glavica, očišćena i rendana
  • peršun - 1 veza, sitno iseckan
  • ulje - 1 litar
  • šećer - 2 šake
  • so - po ukusu
  • kumin - po ukusu, mlevnei
  • biber - po ukusu, mleven
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo ispecite očišćene paprike i sameljite.

U velikom plehu, na vatri na drva, ugrejte ulje i dodajte celu količinu pečenih i samlevenih crvenih paprika, pržite dok se ne zgusne.

Dodajte prethodno skuvano paradajz pire i mlevenu šargarepu, dobro promešajte i kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok ne dobijete gustu, homogenu masu.

Dodajte rendani beli luk, sitno iseckani peršun i stavite da vri uz neprestano mešanje.

Prilikom mešanja drvena kašika ostavlja trag (tj. vidi se dno dno pleha), ljutenica je gotova, skinite pleh sa vatre, posolite i pospite bibeorm i kuminom po ukusu, ponovo promešajte.

Rasporedite ljutenicu u dobro oprane i osušene tegle i zatvorite ih. Kuvajte tegle 15 minuta nakon što provri voda.

Stari, ali proveren recept od moje svekrve, ukus je zagarantovan!

Teško je i potrebna je pomoć, ali da li postoji ukusnija ljutenica od ove, pripremljena napolju na drva, okružena decom koji jedva čekaju da probaju prabakinu ukusnu domaću krupnije samlevenu ljutenicu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: