Način pripreme
Pasulj očistimo i lepo operemo. Prelivamo hladnom vodom i ostavljamo da stoji 12 sati ili celu noć, nekoliko puta menjamo vodu.
Vodu prosipamo i pasulj operemo u đevđiru. Prebacujemo u šerpu i prelivamo hladnom vodom, koliko da ga pokrije. Stavljamo na vatru i čim provri prosipamo vodu, a proceđeni pasulj ponovo prlivamo i vraćamo na vatru.
Nakon što provri, smanjujemo ringlu i kuvamo dok ne omekša.
Luk, šargarepu, čenove belog lula i papriku očistimo i isečemo sitno. Stavljamo u pasulj i kuvamo dok ne omekšaju.
Nakon toga dodajemo paradajz pire, nanu, so, brašno, alevu papriku - sve ove sastojke, pomešamo sa malo vode da dobijemo retku kašu. Na kraju dodajemo ulje, karanfilić i piment.
Promešamo lepo i sve prebacujemo u pleh, prethodno namazan uljem i poravnamo kašikom. Stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni.
Pečemo ko 30-35 minuta ili dok voda potpuno ne ispari i posno jelo dobije lepu koricu.
Može se konzumirate topao i hladan. Posni pasulj iz rerne je veoma ukusan.
Prijatno!