bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Moja grčka pita sa limunom

Moja grčka pita sa limunom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
2k
1k
Moja grčka pita sa limunom
Fotografije: Sevdalina Irikova
5 / 5
06/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno50 min.
Porcije10
"Kada vam život servira limun, napravite pitu sa limunom"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Bademe sameljemo u blenderu zajedno sa šećerom i kolačima sa maslacem.

Brašno prosejemo sa praškom za pecivo i vanilom.

Belanca umutimo u sneg, dodajemo i prstohvat soli.

Od limuna koristimo koru dva limuna u sok od polovine voćke.

Ratluk sečemo na tri parčeta (moj je tuski i veća je kocka), a maslac blago rastopimo.

Pomešamo sve sastojke.

Razvlačimo kore po dužini. Prvu mažemo istopljenim maslacem pomoću četke. Stavljamo preko nje drugu koru.

Raspoređujemo po kraju nadev i poređamo parčiće ratluka.

Uvijamo u rolat i poređamo u namazanu posudu za pečenje.

Zapečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta.

Za to vreme spremamo sirup za našu grčku pitu. Zagrevamo vodu, dodajući u nju šećer, vanile i koru limuna.

Nakon što se sirup ohladi, dodajemo liker od badema.

Prelivamo vruću grčku pitu sa limunom ohlađenim sirupom. Dobro je da kolač odstoji tokom jednog dana i noći, da upije sirup i arome.

Serviramo slatku pitu sa dodatno narendanom korom limuna.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: