Način pripreme
Prvo se priprema krem od vanile tako što se mleko, šećer i vanillin šećer zagreju na umerenoj vatri.
Jaje, žumance i brašno se mešaju i u tankom mlazu se sipaju u mleko.
Krem se meša otprilike 6 minuta dok se ne zgusti.
U odgovarajući kalup (od pravougaonih kalupa za kolače) se ređaju jedan red keksića, umočenih u smesu od šoljice vode, dve male šoljice mleka i meda. Ako keks mnogo upija, dodaje se još mleka.
Na keks se stavljaju tri, četiri kašike slatka od borovnica i odozgo se sipa polovina krema. Ponovo se stavlja keksi, ponovo slatko i ostali krem. Na poslednji sloj se stavlja i preostali keks i torta sa keksom se ostavlja na sat, dva da se lepo ohladi i nakon toga se stavlja u frižider da se stegne na 3 sata.
Pavlaka se muti sa šećerom u mekani krem.
Torta se pažljivo okreće na poslužavnik i obilno se premazuje kremom od pavlake.
Toliko jednostavna i tako ukusna keks torta iz mog detinjstva koju pripremam i dan danas sa malim izmenama i modernizacijama
Može da se napravi u velikom kalupu, tako što udupla količina proizvoda. A da bi bilo lakše može i da se ne okreće, već da se direktno odozgo premaže pavlakom. U tom slučaju 200 ml nje bi bilo dovoljno. Slatka pavlaka takođe može da se zameni kiselom pavlakom koja veoma dobro ide uz borovnice.
Neka vam je slatko sa keks tortom moje bake!