Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Integralni slani keks

Integralni slani keks

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Integralni slani keks
Fotografije: Maya Arsova
4 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
65
"Hrskavi, slan i zdrav - keks koji svaka majka mirno može da spremi za svoju decu"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 2 šolje
  • ovsene pahuljice - 1/2 šolje, fine
  • soda - 1 kašičica
  • himalajska so - 1 kašičica, fina
  • čubar - nekoliko prstihvata po želji
  • šarlan - 3 kašike (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • voda - 1 šolja
  • susam - 2 - 3 šake, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Najbrži i najjednostavniji integralni slani keks u 5 koraka:

1. Zamesimo meko testo od integralnog brašna, ovsenih pahuljica, sode za hlen, čubra i vode. Mesimo zajedno sa šarlanom, da dobije još lepšu boju i elastičnost, kao i da ne bude suvo.

2. Razvučemo ravnomerno malom oklagijom u posudu za pečenje (namazanu šarlanom), tako da se dobije tanak sloj oko 5 mm (može i malo deblje, iako će pri pečenju blago narasti.

3. Posipamo ravnomerno susamom i pritiskamo dlanom ili malom oklagijom, da se mnogo dobro zalepi.

4. Isečemo na male pravougaonike slani keks oko 4 cm sa 2 cm. Najlakše se seče nazubljenim nožem na velike poprečne linije, koje možemo da ponovimo da budemo sigurni da nije mnogo slepljeno.

5. Pečemo slani keks na 200 stepeni oko 20-25 mintua.

I gotovi smo! Da bi keksići ostali mekani, možemo da ih čuvamo dok su još topli u kutiji sa zatvorenim poklopcem, a ako želimo hrskave, ostavljamo da se ohlade i tada ih čuvamo.

Sjajni su za putovanja i između obroka.

Sjajnog ukusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: