Veganske palačinke sa čija semenkama i ovsenim mlekom
bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Američke Palačinke»Veganske palačinke sa čija semenkama i ovsenim mlekom

Veganske palačinke sa čija semenkama i ovsenim mlekom

Veganske palačinke sa čija semenkama i ovsenim mlekom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
25/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno45 min.
Porcije15
"Recepti za vegane mogu da budu ne manje ukusni - ove palačinke će vas uveriti u to"

Potrebni sastojci

  • čija semenke - 1 supena kašika (natopljene u 3 supene kašike tople vode)
  • smeđi šećer - 2 supene kašike, kristal
  • vanila - 1 kesica (u prahu)
  • rogač - 1 kašičica, brašno (ili kakao u prahu)
  • soda za hleb - 3 prstohvata
  • šarlan - 1 supena kašika, nerafinisano suncokretovo ulje
  • tipsko brašno - ½ šolje
  • integralno brašno - 1 šolja
  • Za ovseno mleko
  • ovsene pahuljice - ½ šolje, fine
  • voda - 2 i 1/3 šolje, hladna
* merne jedinice

Način pripreme

Izmerimo sastojke u receptu šoljom za čaj zapremine 250 ml.

Pripremamo domaće ovseno mleko tako što prvo namočimo fine ovsene pahuljice u hladnu vodu otprilike 15 minuta, nakon toga ih sameljemo u blenderu ili pasatorom, i na kraju procedimo kroz veliku finu cediljku.

Posebno u posudici namočimo čija semenke u toplu vodu i ostavljamo da nabubre na otprilike 10 minuta.

Proceđeno ovseno mleko sipamo u veliku duboku posudu i u nju dodajemo smeđi kristal šećer i brašno od rogača (ili kakao u prahu), tako što neprestano mutimo poslastičarskom metalnom žicom za mućenje kako bi se istopili u biljnom mleku.

Dodajemo ostale sastojke: sodu za hleb, vanilu, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje i na kraju zgušnjavamo s 2 vrste brašna - tipskim i integralnim tako što nastavljamo da mutimo metalnom žicom za mućenje. U homogenu smesu za palačinke dodajemo i želirane čija semenke i izmešamo.

U zagrejani veliki tiganj sa nelepećim keramičkim premazom sipamo veoma malo šarlana koji je samo za prve američke palačinke.

Čim se dovoljno zagreje, u tiganj sipamo punu kutlaču smese za palačinke ili polovinu srednje velike kutlače tako da rasporedimo po tiganju kružnim pokretima - oblim dnom kutlače - mini okrugla palačinka (debljine otprilike 5 mm i veličine otprilike 10 cm). U veliki tiganj mogu da stane 3 takve mini palačinke, a da se ne slepe.

Čim se pojave mehurići i boja palačinki sa gornje strane potamni, znači da je vreme da ih pažljivo okrenemo silikonskom špatulom. Još 1-2 minute ostavljamo da se ispeku dok ne budu gotove i sa druge strane i prebacujemo ih u posudu sa poklopcem da se ne bi hladile.

Nastavljamo sa ostalom smesom bez ikakve masnoće u tiganju sa nelepećim pemazom.

Svaku novu toplu palačinku ubacujemo ispod drugih gotovih u posudi, kako bi ostala mekana i ponovo poklapamo. Dobija se otprilike 15 mini palačinki.

Sjajne veganske palačinke sa čija semenkama i ovsenim mlekom - bajkovita kombinacija sa domaćim slatkom od šumskih jagodica! Zasitan doručak za jedan dobar početak dana!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: