bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Jagnjetina»Pečeno Jagnje»Jagnjeći kotleti sa hrskavom koricom i kačamakom

Jagnjeći kotleti sa hrskavom koricom i kačamakom

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
680
370
Jagnjeći kotleti sa hrskavom koricom i kačamakom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 4
25/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje80 min.
Ukupno120 min.
Porcije5
"Ovde nije samo reč o jelu, već o pravom kulinarskom remek delu od jagnjećih kotleta"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i operite kotlete. Nasecite ih.

Za pire od spanaća:

U šerpi dinstajte 500 g spanaća sa 5 stabljika sitno seckanog svežeg luka i 1 glavicom sitno seckanog luka.

Dinstajte dok povrće ne omekša. Ispasirajte ukusni pire od spanaća. Začinite solju i biberom.

Vratite na šporet, dodajte 2-3 komada maslaca i 100 ml mleka. Neprestano mešajte dok se ne dobije gusta homogena smesa. Sklonite sa vatre , dodajte zgnječeni čen belog luka i procedite kroz cediljku.

Za pire od šargarepe:

Oljuštite i isecite šargarepu na velike kocke. Kuvajte je dok ne omekša. Procedite, ispasirajte i dodajte maslac, so i mleko.

Za kačamak:

U šerpu sipajte 1 litar mleka, dodajte 1 kašičicu soli. Kad proključa, dodajte 1šolju kukuruznog brašna (palente) i neprestano mešajte žicom dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte komade maslaca.

U tanjir stavite prsten od metala za serviranje. Napunite ga kačamakom, pokrijte vrh prozirnom folijom (da ne uhvati koru) i ostavite da se stvrdne.

Napravite omlet. Isecite tanke trake od omleta i umotajte ih u rolat.

Za kotlete:

Sveže začine sitno naseckajte: ruzmarin, peršun, majčinu dušicu, nanu i mentu. Dodajte usitnjeni pistaći, prezle i maslinovo ulje. Dobro promešajte.

Jagnjeće kotlete začinite solju i biberom. U potpuno suv zagrejani tiganj zapečatite prženjem kotlete sa svih strana. Stavite ih u pleh i zalepite mešavinu začina za svaki kotlet rukama.

Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite jagnjeće kotlete 10-15 minuta. Izvadite ih i poređajte na dasku.

Servirajte: Pažljivo uklonite prsten sa kačamaka i isecite ga. Na vrh stavite omlet, prepeličje jaje, pire od šargarepe i zelenilo.

Širokom četkom rasporedite pire od spanaća, stavite dva kotleta po porciji.

Jagnjeće kotlete sa hrskavom koricom i kačamakom ukrasite cvetovima od rotkvica. Pospite suvim čilijem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: