Janija sa zečetinom i krompirom
bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Janija»Janija sa zečetinom i krompirom

Janija sa zečetinom i krompirom

Janija sa zečetinom i krompirom
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
05/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
"Zečije meso je toliko ukusno da nema šanse da propustimo da pripremimo ovu svežu janiju"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 komad
  • luk - 4 glavice
  • paprike - 2 komada, zelena i crvena
  • šargarepe - 2 komada
  • beli luk - 4 glavice
  • krompiri - 600 g
  • sok od paradajza - 1 šolja
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • brašno - 2 supene kašike
  • crveno vino - 1 šolja
  • lovorov list - 2 komada
  • crni biber - 10 zrna
  • čubar - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Janija sa zečetinom i krompirima je aromatično i hranljivo jelo.

Operite i isecite pripremljenog celog zeca na porcije. Isecite povrće na krupno. Beli luk podelite na čenove. U veliku šerpu sipajte ulje koliko je potrebno da pokrije dno.

Šerpu stavite na ringlu da se ulje zagreje i stavite porcije zeca, propržite sa svih strana dok se ne dobije zlatna boja. Izvadite meso i u istu masnoću dodajte iseckani luk i šargarepe, propržite dok ne omekšaju.

Dodajte alevu papriku i mešajte, sipajte vino i dodajte komade zečetine, lovorov list, zrnca crnog bibera, čubar i čenove belog luka. Nakon što provri polovina vina, sipajte toplu vodu koliko je potrebno da pokrije meso.

Poklopite šerpu i janiju sa mesom kuvajte na tihoj vatri. Kada meso bude skoro gotovo, dodajte krupno iseckane krompire, a 10 minuta nakon toga i sok od paradajza sa brašnom razređenim u njemu.

Čim se krompiri skuvaju, jelo posolite po ukusu, izmešajte i nakon 2 minuta skinite sa ringle.

Pre serviranja janije od zeca, pospite je sitno iseckanim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: