Način pripreme
Listove operite hladnom vodom i ocedite ih.
U odgovarajućoj posudi pripremite salamuru od litra vode, 100 ml sirćeta, 2 kašike šećera i dodajte po 1 kašiku soli i začina - seme slačice, piment i biber.
Kada salamura proključa u nju spuštajte po 20 listova, koje ste prethodno umotali u rolat i vezali kanapom. Ostavite ih unutra samo dok ne promene boju. Izvadite ih iz salamure i prebacite ih u pleh.
Skinite kanap i rolate od listova poređajte u teglice, pa dopunite proceđenom tečnošću od salamure.
Prokuvajte tegle na minut - nakon što voda proključa i odmah ih izvadite. Okrenite tegle poklopcima na dole, ostavite ih da se ohlade i nakon toga ih ostavite na hladnom i tamnom mestu.
Listove vinove loze možete da koristite za pripremanje sarmi, ali i kao dopunu ukusnih jela i posebno jela od mesa.