bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Tarator»Zeleni tarator sa kiseljakom i sremušem

Zeleni tarator sa kiseljakom i sremušem

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
4k1k2k
Zeleni tarator sa kiseljakom i sremušem
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 2
24/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
1
"Omiljena letnja supa je na horizontu"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 1 šolja (400 g)
  • kiseljak - 2 šake, iseckan
  • sremuš - 6 listova
  • mirođija - 1/3 veze, bez drški
  • krastavac - 1/2, veliki
  • sok od limuna - 1 - 2 kašike, po ukusu
  • himalajska so - 1 kašičica, po ukusu
  • smeđi šećer - 1/2 kašičice, Demerara
  • suncokretovo ulje - 3 kašike, (ili maslinovo ulje)
  • izvorska voda - oko 300 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj raskošni, prolećni tarator, prvo pripremite zeleno mleko. U posudu blendera sipajte kiselo mleko - 400 g sa 2% mlečne masnoće.

U njega dodajte oprano i nasečeno sveže ubrano lišće kiseljaka (2 šake, nesečenih listova) i sremuš - 5-6 listova. Dodajte i 1 kašičicu fine himalajske soli i 1/2 kašičice smeđeg šećera Demerara za balansiranje ukusa.

Pasirajte nekoliko minuta sa pauzama, dok ne dobijete svetlo zelenu i glatku strukturu.

Prebacite zeleno kiselo mleko u staklenu posudu i dodajte ostale namirnice za tarator: na kockice naseckani krastavac, sitno seckanu mirođiju - 1/2 veze, bez stabljika, 1-2 kašike sveže ceđenog soka od limuna (po ukusu) i 2-3 kašike hladno presovanog, nerafinisanog ulja suncokreta, a možete ga zameniti i maslinovim uljem.

Dobro promešajte i u tankom mlazu dolijte 300 ml izvroske vode (može i filtrirane). Dodajte začine ovoj mlečnoj supi po želji - ako je neophodno posolite sa još malo himalajske soli.

Poslužite raskošni prolećni zeleni tarator sa kiseljakom i sremušem ohlađen uz zlatne pržene krompiriće, zelenu pitu, ćuftice od povrća, orijentalne falafele ili uz druge omiljene recepte.

Neverovatno ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: