bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Ekleri»Ekleri Šantili sa jogurtom i glazurom od jagode

Ekleri Šantili sa jogurtom i glazurom od jagode

Ivi  VaccaIvi Vacca
Šef kuhinje
514281k130
Ekleri Šantili sa jogurtom i glazurom od jagode
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 2
31/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Toliko mnogo volimo eklere - posebno ako uključuju i mlečni krem"

Potrebni sastojci

  • Za eklere
  • sveže mleko - 65 g
  • voda - 65 g
  • maslac - 60 g, kravlji
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1/2 kašičice
  • brašno - 70 g (tip 550)
  • jaja - 110 g
  • Šantili sa jogurtom
  • pavlaka - 400 ml, za mućenje, životinjska
  • kiselo mleko - 100 g, grčko/jogurt
  • šećer u prahu - 40 g
  • glazura od jagode
  • voda - 100 ml
  • želatin - 4 g
  • jagode - 250 g, pire
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremate testo za eklere tako što prvo prosejete brašno. Stavite sve sastojke, sa izuzetkom brašna i jaja, u šerpu i ostavite da provri. Skinite posudu sa vatre, dodajte odmah celo brašno i izmešajte drvenom kašikom.

Stavite nazad na ringlu i zapecite testo dok se ne oblikuje lopta testa i dok se na dnu šerpe ne formira beli sloj. Stavite testo u posudu i ostavite da se ohladi 5-10 minuta. Postepeno dodajte jaje/a u malim porcijama u ohlađeno testo i radite ponovo i ponovo dok se ne oblikuje glatko, blistavo testo.

Zagrejte rernu do 220 stepeni odozgo i odozdo. Sipajte gotovo testo u špric i napravite 10 ravnomernih trakica dužine 11 cm (sa dovoljnim rastojanjem između njih) na papiru za pečenje. Stavite eklerčiće na srednju rešetku u prethodno zagrejanu rernu i smanjite temperaturu do 180 stepeni.

Sipajte malu čašu vode na dno rerne kako biste stvorili paru i direktno zatvorite vrata. Pecite pripremljene eklere 30 minuta i ne zaboravite da držite vrata rerne zatvorena sve vreme. Kada vreme pečenja istekne, otvorite vratašca rerne i ostavite gotove eklere da se ohlade u rerni.

Za krem Šantili sa jogurtom:

Krem Šantili je jednostavan i nežan mlečni krem. Pomešajte sve ohlađene sastojke u posudi miksera i mutite dok se ne formiraju tvrdi vrhovi. Prebacite u špric, opremljen velikim okruglim vrhom kako biste napunili ohlađene ekelere. Kiselo mleko treba da bude veoma gusto!

Za glazuru od jagoda:

Pomešajte sve sastojke za ovu glazuru za eklere u maloj šerpi stavljenoj na umerenu vatru. Kuvajte uz neprestano mešanje dok smesa ne provri. Kuvajte 10 sekundi, nakon čega skinite sa ringle i sipajte u posudu sa hidriranim želatinom. Lepo mešajte i ostavite da se smesa blago stegne, pre nego što prelijete eklere. Stavite u frižider dok se ne stegne na otprilike 2 sata.

Uživajte u ovim predivnim eklerima Šantili sa jogurtom i glazurom od jagoda!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: