bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa pavlakom i čokoladom

Kolač sa pavlakom i čokoladom

Kristina9595Kristina9595
Početnik
10204
Kolač sa pavlakom i čokoladom
Fotografije: Kristina9595
1 / 2
22/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Predivan kolač sa pavlakom i čokoladom koji predlažemo da probate"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3
  • šećer - 125 g
  • sveže mleko - 60 ml
  • ulje - 4 supene kašike
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanilin šećer - 1 kesica ili 1 kašičica esencije vanile
  • Za prelivanje
  • šećer - 200 g
  • voda - 200 g
  • Za čokoladni ganaš
  • pavlaka - 100 ml, tečna
  • crna čokolada - 100 g
  • Za krem
  • pavlaka - 200 ml, mlečna, za mućenje
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se izvade 15 minuta ranije iz frižidera. Nakon toga se pomešaju sa šećerom u posudi i mute se mikserom dok se ne zguste, 2-3 minute.

Dodaju se jedno za drugim 60 ml svežeg mleka, ulje i vanila.

Brašno zajedno sa praškom za pecivo se proseje na jaja. Pažljivo se kratko meša.

Kalup za pečenje sa padajućim zidovima se obloži papirom (24 cm) ili kvadratna tepsija koja je prethodno nauljena.

Sipa se smesa i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C.

Za to vreme se napravi ušećereni sirup. U šerpu se stavi 200 ml vode, nakon što se zagreje, dodaje se i šećer.

Kada se šećer istopi, skine se sa ringle i sačeka se da se ohladi. Kada je kolač gotov, izvadi se iz tepsije i stavi se ga rešetku kako bi se malo ohladio.

Čačkalicom za zube gusto se probiju rupice u kolaču i sipa se ušećereni sirup dok ne upije.

Ostavi se na hladnom mestu da se u potpunosti ohladi.

Umuti se pavlaku ili suvi krem. Kolač se obilno namaže kremom i ostavlja se u frižideru da se stegne.

Za to vreme se napravi čokoladni ganaš tako što se na vodenoj pari istopi 100 ml pavlake i 100 crne čokolade.

Ostavi se da se malo ohladi tako što se često meša.

Izvadi se kolač i sipa se čokoladni ganaš na njega.

Stavi se u frižider na 10 sati kako bi se stegnuo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: