Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Brioš»Praznični brioš sa orašastim plodovima i suvim grožđem

Praznični brioš sa orašastim plodovima i suvim grožđem

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k225
Praznični brioš sa orašastim plodovima i suvim grožđem
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 4
24/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Praznici se približavaju, obavezno zapišite ovaj recept za slatki brioš"

Potrebni sastojci

  • testo
  • šećer - 100 g
  • ulje - 80 ml
  • kvasac - 20 g
  • brašno - 500 g
  • voda - 130 g
  • pomorandže - 130 ml, sok + kora 1/2 komada
  • jaja - 1 komad
  • nadev
  • orašasti plodovi - 100 g /bademi, lešnici, orasi/
  • šećer - 3 supene kašike
  • suvo grožđe - 50 g
  • kravlji maslac - 50 g, meki
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i dodajte 2-3 supene kašike, kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Mešajte i ostavite na 10 minuta.

Prosejte brašno, dodajte sok i koru pomorandže. Dodajte jaje i ostali šećer u smesu sa kvascem. U delovima dodajte brašno, izmešajte. Dodajte sok od pomorandže i koru zajedno sa uljem.

Domesite testo na nabrašnjenoj radnoj površini. Dodajte 1-2 supene kašike brašna. Uvijte testo streč folijom i ostavite da naraste.

Sameljite orašaste plodove u blenderu, dodavajući 2-3 supene kašike šećer. Rasprostrite testo za ukusni brioš u pravougaoni kalup otprilike 40-30 cm. Namažite maslacem, pospite suvim grožđem i orašastim plodovima. Ostavite malo orašastih plodova za pospipanje na kraju.

Uvijte testo od širokog dela i isecite ga po dužini na dva dela. Ispletite delove sa razrezima nagore.

Sakupite krajeve. Brioš od pomorandže stavite na papir za pečenje, posle u tepsiju za pečenje 26 cm.

Stavite u sredinu vatrostalne činije namazane maslacem kako bi se sačuvao otvor. Vaš hleb namažite maslacem i pospite orašastim plodovima. Ostavite na pola sata.

Pecite praznični brioš sa orašastim plodovima i suvim grožđem 35 minuta na 180 stepeni. Posle ostavite da se hladi na rešetci. Slatki hleb možete posuti šećerom u prahu ili čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: