bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa Pavlakom»Torta sa ružama i pistaćem

Torta sa ružama i pistaćem

Torta sa ružama i pistaćem
Fotografije: Iskra
10/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ovo slatko savršenstvo treba da bude podeljeno sa svim vašim prijateljima"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • maslac - 200 g
  • šećer - 120 g
  • pistać - 175 g, pečeni
  • brašno sa sredstvom za dizanje - 140 g
  • kardamon - 1 i 1/2 kašičica
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • jaja - 4 komada
  • ružina vodica - 4 supene kašike
  • šećerni sirup - 1 šolja
  • Za krem
  • bela čokolada - 100 g
  • maskarpone - 500 g
  • biljna pavlaka - 300 g, za mućenje
  • voda - 45 ml
  • želatin - 11 g
  • šećer u prahu - 50 g
  • limunov sok - 1 kašičica
  • slatko od ruža - 1 teglica
* merne jedinice

Način pripreme

Krupno sameljemo pistaće. Maslac i šećer pomešamo nakon čega mutimo mikserom dok se ne dobije mekani krem. Mešajući dodajmo jaja.

Sipamo šećerni sirup, nakon toga ružinu vodicu i ponovo mešamo.

Pomešamo brašno sa praškom za pecivo, pistaćima i kardamonom. Dodajemo u smesu sa jajma i mešamo.

Delimo testo na 2 dela i sipamo u kalup za pečenje sa prečnikom od 22 cm. Pečemo na 170 stepeni 30 minuta, nakon čega hladimo na rešetci.

Za krem pomešamo želatin sa vodom i ostavljamo da nabubri. Topimo u mikrotalasnoj rerni nakon toga.

Na vodenoj pari topimo belu čokoladu, pomešamo je sa želatinom, dobro izmešamo i ostavljamo sa strane.

Pomešamo maskarpone sa šećerom u prahu, dodajemo limunov sok, čokoladnu smesu i dobro mutimo.

U drugoj posudi mutimo pavlaku dok se ne dobiju meki vrhići, nakon čega dobro pomešamo sa kremom sa maskarpone sirom.

Kore delimo na dva dela- Ređamo koru, krem i slatko od ruža i pokrivamo tortu ostalim kremom.

Dekorišemo tortu sa pavalkom iseckanim pistaćem i osušenim listovima ruže.

Torta sa ružama i pistaćem je odlična!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: