Domaće bademovo mleko

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5201113k70
Domaće bademovo mleko
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
11/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
2
"Znate da od domaćeg lepše nema, zato pogledajte kako sami da napravite Domaće bademovo mleko"

Potrebni sastojci

  • bademi - 1 šolja
  • voda - 2 šolje, filtrirana
  • med - 1 kašičica, po želji
  • cimet - ili vanila /arome po želji/
* merne jedinice

Način pripreme

Bademovo mleko se nalazi među najpoželjnijim mlekom čiji je napitak bogat proteinima, vlaknima i antioksidansima.

U jednoj šolji sadržano je samo 40 kalorija, ali i važne vrste vitamina - B, C, E, D, kao i kalcijum i magnezijum, fosfor i selen. Razlika između životinjskog mleka i mleka od orašastih plodova je u sastavu i uglavnom holesterolu ili kazeinu koji se nalaze u kravljem mleku.

Generalno sva biljna mleka imaju odlične kvalitete da budu deo vegetarijanskog, veganskog ili bezglutenskog režima ishrane.

Bademe namočimo uveče. Isto kao i neke mahunarke, svi oni zadržavaju inhibitore koji su korisni za same orašaste plodobe, ali ne i za vaš organizam. To je tako, zato što inhibitori smetaju našim enzimima vezujući se sa njima ili još gore - uzrokujući njihovu deformaciju.

Osim toga, fitinska kiselina koja je sadržana u orašastim plodovima, semenkama, mahunarkama i žitaricama takođe ima sposobnost da našteti. Ovo se dešava kada upadne u organizam i poveže se sa magnezijumom, kalcijumom, gvožđem i ne dozvoli im da budu usvojeni.

Bacamo dva, tri puta njihovu vodu. Ako ima strpljenja, možete da odvojite ljusku orašastog ploda. Ona je hidrirana i to postaje lako.

Stavljamo bademe u blender i zalivamo ih vodom. Miksujemo 30-40 skeundi. Cedimo bademovo mleko u stakleni bokal i ocedimo pulpu kroz cediljku ili gazu. Nemojte je bacati, zato što ona nalazi mnogo kulinarskih primena u kuhinji, kako slatkih, tako i slanih.

Koristim je u humusima, slanim pecivima, u nadevima, kao i u kolačima, korama, mafinima i mnogim drugim pecivima.

Bademovo mleko možete da konzumirate prirodno ili da začinite cimetom ili vanilom, kao i da zasladite kašikom medom ili javorovim sirupom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti