Savršena čokoladna torta

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Početnik
638172k27
Savršena čokoladna torta
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 2
12/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Hajde da vidimo kakav ćete ukras vi napraviti na ovoj čokoladnoj torti"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • brašno - 300 g
  • smeđi šećer - 300 g
  • jaja - 4 komada
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • kakao - 50 g
  • esencija vanile - 3 kašičice
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 120 ml
  • Za krem
  • maskarpone - 500 g
  • tamna čokolada - 150 g, istopljena na vodenoj pari
  • šećer u prahu - 100 g
  • kondenzovano mleko - 150 g
  • kisela pavlaka - 200 g, slatka
  • Ganaš
  • pavlaka - 200 g, slatka (hladna)
  • kravlji maslac - 100 g
  • tamna čokolada - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi mutimo jaja sa šećerom, u njih dodajemo ulje, kiselo mleko sa sodom, dodatno mutimo.

Dodajemo prosejano brašno, kakao, so, prašak za pecivo i esenciju vanile.

Sipamo dobijenu homogenu smesu u odgovarajuću posudu za pečenje, pečemo na papiru za pečenje. Pečemo 40-50 minuta na 175-180°C ili dok zabidena čačkalica u centar ne izađe suva. Nakon vađenja ostavljamo da se ohladi i sečemo na 3 jednaka dela.

Za krem maskarpone u dubokoj posudi mutimo maskarpone sa šećerom u prahu, dodajemo kondenzovano mleko, kiselu pavlaku i istopljenu čokoladu.

Dobijenom smesom ravnomerno pažemo tri kore, ostavljamo 1/4 za mazanje zidova i ukras unikatne čokoladne torte.

Ukrašavamo fišekom ili špricom po izboru.

Za čokoladni ganaš na vodenoj pari topimo čokoladu sa maslacem, dodajemo pavlaku, mešamo dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica.

Zalivamo savršenu čokoladnu tortu i dekorišemo po izboru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: