Način pripreme
Namočite suvo grožđe u rum na 24 sata.
Ocedite suvo grožše, možete da sačuvate rum i da ga dodate u štolen.
Sitni sir (rikota) se ocedi u sitnu cediljku na sat vremena, ukoliko je potrebno.
Umutite jaja u veliku posudu, nakon toga dodajte jedan za drugim sadstojke nastavljajući sa mešanjem: šećer, meki maslac, esenciju sa ukusom limuna, sitni sir i rum, ako ste ga sačuvali.
Dodajte bedeme, ušećerene kore pomorandži i ušećerene kore limuna.
Pomešajte prašak za pecivo sa prosejanim brašnom dodajte polako polovinu brašna u smesu od Štolena pomoću kuka za mešenje.
Kada testo postane tvrdo da bih se izborila mikserom, dodajte ostalo brašno i suvo grožše i umesite štolen rukama dok se dobro ne izmeša.
Stavite testo na nabrašnjenu površinu, izravnajte ga i presavijte jednu polovinu kako biste na primer oblikovali jedan veliki Štolen.
Ili možete da podelite testo na 6 malih štolena, kao što sam napravila. Ima mnogo varijanti, možete da oblikujte loptice i da ispečete štolen loptice.
Ili možete da podelite testo na dve polovine i da napunite dve nauljene tepsije. Tako napravite dva manja Štolena.
Štolen pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C bez ventilatora otprilike 70 minuta, ako je jedan ili 40 minuta za male Štolene.
Jednom velikom Štolenu je potrebno više vremena u rerni, nego malim.
Tokom poslednjih deset minuta u rerni namažite nekoliko puta četkom istopljenim maslacem.
Nabodite tanki metalni štapić u štolen, kada štapić izađe čist izvadite štolen iz rerne.
Ohladite štolene na rešetci, nakon čega ih pospite šećerom u prahu ili glazurom od limuna i šećera u prahu, tako što u šećer u prahu dodajete po malo od limuna dok se ne dobije konzistencija za preliv.
Nakon toga ukrasite sušenim, jestivim cvećem (lavandom, jagorčevinom, kamilicom i dr.). Osatvite ih na rešetci na nekoliko sati.
Kada se štoleni ohlade, uvijte ih, prvo u otporan na masnoćju papir (streč foliju), a nakon toga u aluminijumsku foliju.
Čuvajte od 1 mesec do 2 meseca.
Uživajte u malim štolenima sa rikotom.