Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Mali štoleni sa rikotom

Mali štoleni sa rikotom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Mali štoleni sa rikotom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
13/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
14
"Jedan zalogaj ovog štolena te prenosi direktno u raj"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, za kolače (tip 500)
  • začini - 1 kesica, za božićne kolačiće (3 kašičice/15 g)
  • šećer - 200 g (1 šolja)
  • jaja - 2 komada
  • rikota - 250 g ili drugi sitni sir, skyr ili kvark (1 šolja)
  • limun - 1 komad, esencija
  • kore pomorandži - 35 g, ušećereni
  • kore limunovi - 35 g, ušećereni
  • maslac - 125 g (1/2 šolje) meki
  • bademi - 125 g (1 šolja) krupno iseckani ili lešnici, orasi
  • suvo grožđe - 250 g
  • rum - 125 ml (1/2 šolje)
  • maslac - 75 g, istopljeni (3/8 šolje) za premazivanje štolena
  • šećer u prahu - 100 g (1 šolja) za pokriće 2 varijanta šećer u prahu
  • limunov sok - 1 komad, mali sok
* merne jedinice

Način pripreme

Namočite suvo grožđe u rum na 24 sata.

Ocedite suvo grožše, možete da sačuvate rum i da ga dodate u štolen.

Sitni sir (rikota) se ocedi u sitnu cediljku na sat vremena, ukoliko je potrebno.

Umutite jaja u veliku posudu, nakon toga dodajte jedan za drugim sadstojke nastavljajući sa mešanjem: šećer, meki maslac, esenciju sa ukusom limuna, sitni sir i rum, ako ste ga sačuvali.

Dodajte bedeme, ušećerene kore pomorandži i ušećerene kore limuna.

Pomešajte prašak za pecivo sa prosejanim brašnom dodajte polako polovinu brašna u smesu od Štolena pomoću kuka za mešenje.

Kada testo postane tvrdo da bih se izborila mikserom, dodajte ostalo brašno i suvo grožše i umesite štolen rukama dok se dobro ne izmeša.

Stavite testo na nabrašnjenu površinu, izravnajte ga i presavijte jednu polovinu kako biste na primer oblikovali jedan veliki Štolen.

Ili možete da podelite testo na 6 malih štolena, kao što sam napravila. Ima mnogo varijanti, možete da oblikujte loptice i da ispečete štolen loptice.

Ili možete da podelite testo na dve polovine i da napunite dve nauljene tepsije. Tako napravite dva manja Štolena.

Štolen pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C bez ventilatora otprilike 70 minuta, ako je jedan ili 40 minuta za male Štolene.

Jednom velikom Štolenu je potrebno više vremena u rerni, nego malim.

Tokom poslednjih deset minuta u rerni namažite nekoliko puta četkom istopljenim maslacem.

Nabodite tanki metalni štapić u štolen, kada štapić izađe čist izvadite štolen iz rerne.

Ohladite štolene na rešetci, nakon čega ih pospite šećerom u prahu ili glazurom od limuna i šećera u prahu, tako što u šećer u prahu dodajete po malo od limuna dok se ne dobije konzistencija za preliv.

Nakon toga ukrasite sušenim, jestivim cvećem (lavandom, jagorčevinom, kamilicom i dr.). Osatvite ih na rešetci na nekoliko sati.

Kada se štoleni ohlade, uvijte ih, prvo u otporan na masnoćju papir (streč foliju), a nakon toga u aluminijumsku foliju.

Čuvajte od 1 mesec do 2 meseca.

Uživajte u malim štolenima sa rikotom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: