Prelivena čokoladna torta

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k316
Prelivena čokoladna torta
Fotografije: Maria Simova
1 / 5
10/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Prelivenu čokoladnu tortu - možemo da je prekrstimo i u našu omiljenu tortu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 7 komada
  • šećer - 1.5 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • kakao - 2 supene kašike
  • sirup za kore
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • čokoladni ganaš
  • crna čokolada - 200 g
  • mlečna čokolada - 200 g
  • pavlaka - 400 ml, tečna, slatka
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno i dodajte mlevene orahe i kakao, izmešajte da se dobije homogena smesa.

Posebno umutite jaja sa šećerom u sipkasti krem, dodajte suve sastojke u etapama, pažljivo mešajte špatulom.

Podelite smesu na dva dela, peći ćete dve posebne kakao kore. U kalup za tortu sa padajućim zidovima prečnika 24 cm stavite na dno papir za pečenje.

Sipajte jednu smesu i stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 180°C, pecite otprilike 15 minuta ili dok ne bude gotovo. Tako ispecite i drugu polovinu smede. Ostavite kore da se u potpunosti ohlade.

Napravite šećerni sirup kojim ćete zaliti kore za prelivenu tortu.

U metalnoj posudi pomešajte šećer i vodu, nakon što provri kuvajte 5 minuta. Gotovim sirupom začijte kore pomoću kašike. Ostavite da se u potpunosti ohlade.

U posudu izlomite obe vrste čokolade na kockice. Posebno zagrejte pavlaku dok ne provri i njome zalijte čokoladne štanglice, mešajte dok se u potpunosti ne pretvori u homogenu smesu.

Periodično mešajte čokoladnu smesu da se ne bi stvorila kora dok se u potpunosti ne ohladi. Ohlađeni i već zgusnut čokoladni ganaš mutite mikserom na visokom stepenu miksera.

Sastavite klasičnu čokoladnu tortu naizmenično ređajući koru i čokoladni ganaš.

Dekorišite prelivenu čokoladnu tortu po vašem izboru!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: