Način pripreme
Crni luk sitno iseckajte. Zagrejte masnoću i dinstajte luk dok ne postane providan, dodajte pirinač i pržite uz stalno mešanje.
Dodajte 1 šolju vode, soli, bibera po ukusu i dinstajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije vodu. Sklonite posudu sa vatre.
Dodajte sitno iseckanu nanu i mirođiju, promešajte da se začini ravnomerno rasporede.
Na ravan tanjir ili na kuhinjsku dasku za sečenje raširite list vinove loze, stavite u gornji kraj malo nadeva i dobro umotajte.
Sarmu stavite u šerpu čije ste dno prekrili listovima vinove loze. Sarmu poređajte gusto jednu uz drugu.
Sarmu poređanu u šerpi pritisnite tanjirom odozgo, sipajte sok od limuna i toliko vode da prekrije sarmu.
Poklopite šerpu i kuvajte omiljene sarme od vinove loze prvo na jakoj vatri do ključanja, pa smanjite na tihu i kuvajte do kraja, obično je dovoljno oko 40 minuta za ove posne sarme od lista vinove loze na grčki način.