Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Zdrava čokoladna torta sa orasima i urmama

Zdrava čokoladna torta sa orasima i urmama

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Zdrava čokoladna torta sa orasima i urmama
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
18/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Od ove čokoladne torte možemo da jedemo bez brige, zato što je zdrava"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • orasi - 100 g
  • urme - 90 g, bez koštica
  • kakao - 20 g
  • voda - 30 ml
  • kokosovo ulje - 15 ml
  • so - 1 prstohvat
  • Za čokoladni krem
  • kokosovo mleko - 400 ml, punomasno
  • crna čokolada - 200 g (70 % kakaoa)
  • urme - 130 g, bez koštice
  • indijski orah - 250 g
  • kokosovo ulje - 100 ml
  • so - 1 prstohvat
  • Za dekoraciju
  • bademi - filirani
  • sušeno voće
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Indijski orah se potopi u vodu na 2 sata. Najbolje na jednu noć. Priprema se kora za tortu. Orasi i urme se stavljaju u blender. Melju se dok se ne dobiju fine mrve. Dodaje se voda /mlaka/. Dodaje se i istopljeno kokosovo ulje. Ponovo se blenda.

Formira se lepljivo testo. Smesa se raspoređuje kašikom po dnu kalupa za tortu. Stavlja se u frižider.

Priprema se čokoladni krem. Čokolada se izlomi u šerpicu. Dodaje se kokosovo mleko.

Istopi se na vodenoj pari uz periodično mešanje.

Baca se voda u kojoj se namakao indijski orah. Opere se i ocedi.

Indijski orah se stavlja u posudu blendera. Dodaje se čokoladno mleko, urme, istopljeno kokosovo ulje i mali prstohvat soli. Sve se blenda dok se ne dobije homogeni veganski čoko krem.

Njegova gustina je slična bozi. Uzima se kora iz frižidera. Čokoladni krem se ravnomerno sipa u kalup.

Zdrava torta se ostavlja u frižideru na 5-6 sati da se stegne. Skida se prsten. Dekoriše se po želji. U ovom slučaju sam koristila filirane bademe za strane, kokosovo brašno za natpis i sušeno voće za svežinu. Zdrava čokoladna torta sa orasima i urmama je odgovarajuća za svaki povod.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: