Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Lažna baklava

Lažna baklava

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4571412k
Lažna baklava
Fotografije: Veselina
5 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Lažna, lažna... ali 3 puta ukusnija od bilo koje druge baklave, koju ste skoro probali"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine
  • kravlji maslac - 125 g
  • Za nadev
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • orasi - 1 i 1/2 šolja, krupno iseckani
  • cimet - 2 kašičice
  • kora limuna - izrendana
  • Za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 3 šolje
  • esencija ruma - ili 2 od vanile
  • Za dekoraciju
  • pekan orasi - 1 šaka
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi se mute jaja mikserom i postepeno se muti šećer, postepeno se dodaju i ostali sastojci ulje, brašno prosejano sa praškom za pecivo, orasi, cimet i kora limuna.

Kravlji maslac se istopi.

Dno odgovarajuće pravougaone tepsije se podmazuje maslacem i ređaju se četiri kore tako što se svaka posipa kravljim maslacem.

Ponovo se posipa ostalim delom nadeva, zagladi se i ponovo se ređaju kore.

Jednostavna baklava se seče na kvadrate ili trouglove željene veličine.

Na svaki komad se stavlja po jedan pekan orah, posipa se ostalim kravljim maslacem i peče se u umereno rerni dok ne porumeni, dok ne bude gotovo.

Ohladi se i zaliva se vrućim sirupom, napravljenim od šećera, vode i vanile.

Lažna baklava se ostavlja da odstoji barem 24 sata u frižideru pre konzumacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: