Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Gratin»Gratin od krompira sa spanaćem i prepeličijim jajima

Gratin od krompira sa spanaćem i prepeličijim jajima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Gratin od krompira sa spanaćem i prepeličijim jajima
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
26/09/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Poslužite gratin od krompira, sa spanaćem i prepeličijim jajima, blago ohlađenim sa svežom sezonskom salatom, a zašto da ne i sa čašom hladnog taratora za lagani ručak ili večeru."

Potrebni sastojci

  • krompir - otprilike 1 kg
  • spanać - 300 g
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike ili ulje
  • jaja - 4 komada
  • sir - 200 g
  • so
  • crni biber
  • majčina dušica
  • još
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike, za podmazivanje tepsije
  • prezle - 2 supeen kašike, za posipanje tepsije
  • maslac - 50 g
  • jaja - 6 komada, preleličija
  • parmezan - 50 g, fino narendan
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite krompir i stavite ga da se skuva u posoljenoj vodi, bez da ga gulite - dok ne bude gotovo, 20-25 minuta.

Sitno naseckajte glavicu kromid luka i nekoliko čenova belog luka.

Zagrejte maslinovo ulje ili ulje i dinstajte prvo luk nekoliko minuta mešajući.

Nakon toga dodajte beli luk i oceđeni spanać. Koristila sam bejbi spanać i zato sam ga prethodno naseckala.

Dinstajte i spanać kratko, nakon čega ga ostavite da se ohladi.

Za to vreme ogulite krompir i izgnječite ga presom. Nemojte ga pretvoriti u pire, neka ostanu i krupniji komadi.

U kromir dodajte spanać, jaja i sve začine, kao i so po ukusu.

Izmešajte smesu, nakon čega dodajte jaja i krupno izmrvljeni sir.

Namažite tepsiju maslinovim uljem ili uljem i pospite prezlama.

Sipajte smesu za gratin i izravnajte.

Napravite mala udubljenja u koja ćete kasnije staviti prepeličija jaja.

Naseckajte maslac na kockice i rapsoredite ga na smesu od krompira.

Stavite gratin da se peče u zagrejanoj rerni na 200°С 25 minuta.

Nakon toga izvadite iz rerne, pospite fino izrendanim parmezanom i stavite po jedno jaje u svako gnezdo.

Vratite u rernu na još 5 minuta.

Poslužite gratin od krompira sa spanaćem i prepeličijim jajima blago ohlađen, sa svežom sezonskom salatom, a zašto da ne i sa čašom hladnog taratora za lagani ručak ili večeru.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: