Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Praznična torta za 8. mart

Praznična torta za 8. mart

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3672k230
Praznična torta za 8. mart
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
11/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
20
"Majstor je majstor i Dobrinka je već sad počela sa njenim iznenađenjima za 8. mart! Mnogo ideja, bravo za autorku!"

Potrebni sastojci

  • [za smeđe koreg
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 200 g
  • ulje - 60 ml
  • voda - 60 ml, vruća
  • kakao - 40 g
  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 1 komad (10 g)
  • vanila - 2 komada (po 0.2 g)
  • za bele kore
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja, nepuna
  • prašak za pecivo - 1/2 komada (5 g)
  • vanila - 2 komada (po 0.2 g)
  • za drugu belu koru
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 100 g
  • brašno - 100 g
  • ulje - 1 supena kašika
  • za voćni krem
  • voće - 500 g, jagodice i maline
  • voda - 150 ml
  • šećer - 150 g
  • skrob - 70 g, kukuruzni
  • maslac - 60 g
  • za mlečni krem
  • kokosovo mleko - 500 ml
  • žumanca - 2 komada
  • puding - 1 komad, vanila (80 g)
  • maslac - 60 g
  • pavlaka - 200 ml
  • za premazivanje torte
  • čokolada - 150 g, crna
  • pavlaka - 200 ml + 150 ml
  • za premazivanje trouglića
  • glazura - 1 komad, karamel, dr Oetker (100 g)
  • za dekoraciju
  • čokolada - bela i crna
  • kokosovo brašno
  • pavlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje smeđih kora: Mutite jaja dok ne pobele. Dodajte šećer i nastavite da mešate. Nakon toga dodajte ulje, brašno sa praškom za pecivo i vanile.

Na kraju dodajte istopljeni kakao u vrućoj vodi. Pažljivo izmešajte špatulom.

Od dobijene smese ispecite 3 kore (22 cm) na 180 stepeni 12-15 minuta. Nemojte ih prepeći, treba da ostanu sočne. Ostavite ih da se ohlade.

Pripremanje belih kora: Belanca se odvoje od žumanaca. Umutite ih u sneg. Umutite žumanca sa šećerom dok ne pobele.

Nakon toga počnite da dodajete belanca u žumanca naizmenično slagajući prosejano brašno sa praškom za pecivo i vanile. Završite belancima i pažljivo izmešajte.

Ispecite koru u tepsiji rerne, na 180 stepeni 10-15 minuta. Kada se ohladi, od nje prstenom (15 cm) isecite 4 kore.

Pripremite i poslednju koru: Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele. Pažljivo dodajte ulje i na kraju brašno. Izmešajte špatulom i ispecite 1 koru (24 cm).

Ostavite da se ohladi, isecite je na 10 trouglića i svaki namažite karamel glazurom. Ostavite ih sa strane dok ne sastavite tortu.

Pripremanje voćnog krema: Pasirajte voće i stavite ga zajedno sa šećerom na ringlu kako bi smesa uzavrela. Izmešajte skrob sa vodom i dodajte ga u voćnu smesu. Mešajte dok se ne zgusti. Dodajte maslac i izmešajte.

Pripremanje mlečnog krema: Stavite mleko na ringlu da provri. Umutite žumanca sa pudingom i 1 supenom kašikom mleka. Sipajte u tankom mlazu vruće mleko u žumanca.

Vratite nazad u šerpu na ringlu i mešajte dok se ne zgusti krem. Skinite sa vatre i dodajt emaslac. Dobro izmešajte i ostavite krem da se ohladi.

Kada se ohladi, umutite ga mikserom tako što dodate i tečnu pavlaku. Mutite dok se ne dobije gladak krem.

Sastavljanje torte: Stavite jednu koru u kalup u kom ste je pekli. Sipajte jedan deo voćnog krema (blago topao), ostavite da se stegne i odozgo sipajte jedan deo mlečnog krema.

Sledi ponovo kora, voćni krem, mlečni krem, kora. Tako napravite i malu tortu sa beli m korama. Obe torte premažite sa 150 ml umućene pavlake.

Stavite ih u frižider na nekoliko sati da se stegnu. Zagrejte pavlaku (200 ml) i u nju dodajte čokoladu. Mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se ohladi i umutite.

Obe torte namažite čokoladnim kremom. Veliku sa strane premažite izrendanom belim čokoladom, a malu - kokosovim brašnom.

Stavite veliku tortu na poslužavnik, odozgo pažljivo stavite malu. Po rubu velike pospite izrendnau crnu čokoladu.

Uzmite trouglaste komade i pažljivo ih poređajte (široki deo da preklapa veliku tortu, a oštri malu, tako što ih blago ogrnete). Tortu ukrasite ružama od umućene pavlake.

Praznična torta za 8. mart je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: