Način pripreme
Blanširani bademi u vrućoj vodi tako što da stoje u vodi duže od 1 minute. Nakon toga se skida ljuska svakog badema.
Paradajz se lagano iseče nožem u iks sa donje strane. Blanšira se nekoliko minuta u vrućoj vodi kako bi nakon toga mogla da se skine koža. Seku se na veće komade i vadi se i seme.
Bademi i orasi se zajedno blendaju. U njih se dodaje beli luk, bosiljak, paradajz, parmezan i so i crni biber po ukusu.
Sve se dobro izblenda. Nakon toga se dodaje maslinovo ulje i paradajz pire i ponovo se blenda.
Špagete se skuvaju u posoljenoj vodi, nakon čega se cede tako što se odvaja deo vode.
Dodatni čen belog luka se nasecka, luk se sitno nasecka. Na zagrejanom ulju ili maslacu se proprži luk, nakon čega se sa njim proprži i beli luk.
Sipa se pesto, sipa se malo dvojene vode i izmeša se. Dodaju se špagete i sve se dobro izmeša.
Prilikom serviranja špagete sa domaćim pestom sa paradajzom mogu da se pospu sa još parmezana.