Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Kolač sa jabukama i karamelom od pavlake

Kolač sa jabukama i karamelom od pavlake

friends kitchenfriends kitchen
Početnik
23945
Kolač sa jabukama i karamelom od pavlake3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Kolač sa jabukama sa karemelom od pavlake je kolač koji se topi u ustima, svako mora da ga proba"

Potrebni sastojci

  • Za karamel
  • šećer - 200 g
  • kravlji masalc - 90 g, naseckan na kockice, na sobnoj temepraturi
  • pavlaka - 120 ml, na sobnoj temepraturi
  • Za kolač
  • jabuke - 3 oljuštene i naseckane na polumesece
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 3 supene kašike
  • kiselo mleko - 6 supenih kašika + 1 kašičica sode bikarbone
  • brašno - 1 1/2 šolja
  • suvo grožđe
  • orasi - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema se tepsija obložena papirom za pečenje.

U šerpi na umerenoj ringli se zagreva šećer i sačeka se da se istopi pazeći da ne zagori. Kada se u potpunosti istopi, dodaje se maslac i intenzivno se meša kako bi se pomešali.

Posle se polako stavlja i pavlaka. Ostavlja se na ringli na minuru, nakon toga se sipa u već pripremljenu tepsiju i ravnomerno se raspoređuje napravljeni karamel.

Odozgo se pažljivo ređaju jabuke tako što se lagano pritiskaju.

Rerna se zagreva na 180°С.

U posudi se dobro mute jaja sa šećerom pomoću žice za mućenje. Dodaje se ulje, kiselo mleko sa rastvorenom sodom i brašnom. Nakon svakog dodavalja se lepo izmeša.

Na kraju se po želji stavlja i suvo grožđe + neki orašasti plodovi.

Smesa se sipa na jabuke i karamel i peče se kolač sa jabukama otprilike 30 minuta.

Još topao kolač sa jabukama i karemelom od pavlake se okreće na veliki pljosnati tanjir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: