Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato Testo»Pletenice od lisnatog testa sa zelenišem za Cveti

Pletenice od lisnatog testa sa zelenišem za Cveti

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k121
Pletenice od lisnatog testa sa zelenišem za Cveti
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 3
08/06/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Pletenice od lisnatog testa sa zelenišem za Cveti su šarene, ukusne i aromatične grickalice za celu porodicu"

Potrebni sastojci

  • spanać - 250 g, listovi
  • zelje - 2 vezice
  • kopriva - 200 g, vrhovi
  • kiseljak - 100 g
  • sremuš - 20 komada, struk
  • mladi luk - 1 vezica
  • kozji sir - 200 g
  • jaja - 2 komada, za nadev + 1 komad belance, za premazivanje
  • ulje - 100 ml, za zapržavanje + 2 supene kašike za premazivanje + 50 ml za tepsiju
  • lisnato testo - 800 g
* merne jedinice

Način pripreme

Mladi luk se očisti, opere i iseče krupnije.

Stavlja se u vok tiganj, dodaje se 100 ml ulja i proprži se na 5 minuta.

Listovi spanaća se veoma dobro operu i ocede od vode.

Zelje se opere, očisti od srednje žile i krupno se nasecka.

Kopriva i kiseljak se operu i ocede od vode.

Sremuš se opere, očisti od drški i krupno se nasecka.

Kada se mladi luk proprži, dodaju se spanać, zelje, kopriva, kiseljak i sremuš.

Veoma dobro se izmeša i proprži na 10 minuta uz periodično mešanje.

Kada se proprži, zeleniš se stavlja u đevđir da se iscedi.

Sir se usitni u posudi.

Dodaju se jaja i veoma dobro se izmeša.

Dodaje se oceđeni zeleniš i izmeša se.

Lisnato testo se ostavlja na sobnoj temepraturi da omekša.

Svaka kora se razvija i seče na dva dela.

U svaki deo se stavlja 1/4 nadeva i uvija se u rolat.

Uvijeni rolat se seče po dužini i uvija se, nakon čega se stavlja u prethodno nauljenu tepsiju. Isto se radi i sa ostalim pletenicama od lisnatog testa sa spanaćem.

Belance se promeša sa uljem i pletenice od lisnatog testa se njime.

Pletenice od lisnatog testa sa zelenišem za Cveti se peku 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: