Način pripreme
Za belo testo:
Speltino brašno se stavlja u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se šećer u prahu i vanila i veoma dobro se meša.
Maslac se ostavlja na sobnoj temepratri da omekša, nakon čega se seče na male komade i dodaje se u brašno.
Dodaje se hladna voda.
Mesi se meko testo, koje se uvija u foliju za sveže čuvanje i ostavlja se na 20 minuta u frižideru.
Za smeđe testo:
Speltino brašno se stavlja u posudu.
Dodaje se šećer u prahu i kakao i veoma dobro se meša.
Omekšali maslac se seče na male komade i dodaje se u brašno.
Dodaje se hladna voda i umesi se testo koje se uvija u foliju za sveže čuvanje i ostavlja se na 20 minuta u frižideru.
Belo i smeđe testo se uvijaju samostalno između dva lista papira za pečenje u pravougaonik debljine 0.5 cm.
Obe kore se stavljaju jedna na drugu i uvijaju se u rolat.
Rolat se uvija u foliju za sveže čuvanje i ostavlja se na 20 minuta u frižideru.
Kada se izvadi iz frižidera, rolat se seče na kolutove od 1 cm, koji se ređaju u tepsiju na papir za pečenje.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta na 180 stepeni, nakon čega se božićni pužići vade iz tepsije i stavljaju se na rešetku kako bi se ohladili.