Način pripreme
Šaran je veoma nežna i ukusna riba. Ovo jelo se prilično lako kuva i može postati pravi ukras stola za večeru.
Šaran je dobar za jelo ako potiče iz čiste vode i ne jede mnogo mulja. Šarani mogu biti veoma ukusni, imaju veoma dobar ukus ako su pripremljeni u kućnim uslovima.
Jedina mana jedenja šarana je što imaju puno intramuskularnih kostiju. Svi šarani imaju ove kosti u obliku slova Y. Ostaju u fileu u dva reda, jedan iznad i jedan ispod bočne linije.
Ako je moguće, dajte svežeg šarana da mu se izvade iznutrice i da bude profesionalno podeljen na pola kod vašeg pouzdanog trgovca ribom. Ako želite, trebate ili vam je dozvoljeno da sami prepolovite ribu, postupite na sledeći način:
Šaran iseći po trbuhu (od sredine do repnog peraja. Uklonite iznutrice. Oprez! Obratite pažnju na žuč! Ne sme da se pocepa žučna kesa! U suprotnom se ukus šarana menja i nije ukusan. Žučna kesa je bela!
Šarana dobro očistimo od utrobe i krljušti i operemo solju. Začinite ga solju, biberom i uljem iznutra i spolja. Šarana stavite u odgovarajući pleh sa malo ulja i pola vina, pecite 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Posle 20 minuta dodati povrće oko njega, luk, praziluk, šargarepu, crvenu papriku. Začinite solju, biberom i selenom, 50 ml ulja, prelijte vinom, pleh prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 20 - 25 minuta.
Zatim uklonite foliju i pecite još 10 minuta.
Pečenog šarana servirajte na što topliji tanjir, na vrh stavite nekoliko kriški limuna i poslužite uz pečenog šarana sa belim vinom.