Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Domaće sirće»Domaće jabukovo sirće Klasika

Domaće jabukovo sirće Klasika

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Domaće jabukovo sirće Klasika
Fotografije: Albena Atanasova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
"I ovog leta savetujemo da pripremite sami domaće vinsko sirće, a ne da kupujete jeftine hemijske imitacije u prodavnicama!"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 2 kg
  • voda - oko 2, 5 l
  • šećer - 200 g (na 1 l po 100 g) ili med
  • kvasac - 10 g, za hleb, za ubrzavanje fermentacije
* merne jedinice

Način pripreme

Izaberite jabuke koje nisu dobre za jelo ili oštećene jabuke. Dobro ih operite, lagano očistite ako ima previše trulih mesta, ali ne uklanjajte semenke. Sitno ih iseckajte i stavite u posudu sa širokim grlom.

Na vrh dodati malo toplu, prethodno prokuvanu vodu u kojoj su rastvoreni šećer i kvasac. Ostavite posudu u mraku, ne na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Temperatura treba da bude između 15-26 stepeni. Ostavite tako 4-6 nedelja bez zatvaranja posude, jer je kiseonik potreban za fermentaciju. Mešajte svaki dan ili svaka 2-3 dana.

Na kraju, nekoliko puta procedite jabukovo sirće kroz gazu, ocedite i voće. Pokrijte otvor posude gazom. Fermentacija je završena kada mehurići gasa prestanu da se oslobađaju iz tečnosti i ona postane potpuno bistra.

Ponovo se procedi i sirće se sipa u tamne flaše koje se zatvore. Čuvati na hladnom mestu.

Pročitajte i o lekovitim svojstvima jabukovog sirćeta i za šta se koristi jabukovo sirće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: