Način pripreme
Izaberite jabuke koje nisu dobre za jelo ili oštećene jabuke. Dobro ih operite, lagano očistite ako ima previše trulih mesta, ali ne uklanjajte semenke. Sitno ih iseckajte i stavite u posudu sa širokim grlom.
Na vrh dodati malo toplu, prethodno prokuvanu vodu u kojoj su rastvoreni šećer i kvasac. Ostavite posudu u mraku, ne na direktnoj sunčevoj svetlosti.
Temperatura treba da bude između 15-26 stepeni. Ostavite tako 4-6 nedelja bez zatvaranja posude, jer je kiseonik potreban za fermentaciju. Mešajte svaki dan ili svaka 2-3 dana.
Na kraju, nekoliko puta procedite jabukovo sirće kroz gazu, ocedite i voće. Pokrijte otvor posude gazom. Fermentacija je završena kada mehurići gasa prestanu da se oslobađaju iz tečnosti i ona postane potpuno bistra.
Ponovo se procedi i sirće se sipa u tamne flaše koje se zatvore. Čuvati na hladnom mestu.
Pročitajte i o lekovitim svojstvima jabukovog sirćeta i za šta se koristi jabukovo sirće.